5 Αύγουστος 2014, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

«Μας συγχωρείτε, λάθος!», λέει το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ

  • «Μας συγχωρείτε, λάθος!», λέει το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ

Χάος σε 457 περιοχές και ιστορίες φορολογικής τρέλας με… παρανοϊκές αντικειμενικές αξίες!

Μικρά εγκεφαλικά παθαίνουν κάθε μέρα φορολογούμενοι που αισθάνονται αρκετά… γενναίοι και ανοίγουν την εφαρμογή του Taxinet προκειμένου να ενημερωθούν για το πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη λόγω ΕΝΦΙΑ.

Τα λάθη στα εκκαθαριστικά είναι τόσα πολλά και οι χρεώσεις της εφορίας τόσο δυσανάλογα προς τα πάνω, που το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να πει «συγγνώμη λάθος!». Ειδικά στην περιφέρεια, όπου και οι περισσότερες αντιδράσεις, υπάρχουν τεράστιες επιβαρύνσεις για οικόπεδα εντός οικισμών και εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Πληροφορίες από το ΚΕΠΥΟ αναφέρουν ότι το πρόβλημα στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ προέκυψε από λανθασμένους υπολογισμούς σε 457 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος. Και αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκαν συντελεστές και τιμές ζώνης όμορων περιοχών αντί των τιμών που ορίστηκαν το 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ, οι οποίες ήταν πιο χαμηλές.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν το ταχύτερο δυνατό οι αναγκαίες διορθώσεις αλλά αφού καταβληθεί η δόση Αυγούστου από τους φορολογούμενους οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουν τον συμψηφισμό για τις επόμενες δόσεις.

Ιστορίες φορολογικής τρέλας

Οικόπεδα φτιαγμένα από… χρυσάφι ανακαλύπτουν ότι έχουν στην κατοχή τους φορολογούμενοι σε όλη την Ελλάδα!

Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός καλλιεργητή στο χωριό Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ η εφορία του ζητά φόρο 3.400 ευρώ για χωράφι 7 στρεμμάτων με σιτηρά. Πέρσι, το ίδιο οικόπεδο – σύμφωνα με την εφορία – είχε αντικειμενική αξία σχεδόν 99.000 ευρώ. Φέτος η αντικειμενική του αξία υπολογίστηκε στις 816.000 ευρώ!

Σε ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας στον δήμο Παρακαμπυλίων συνταξιούχος του ΟΓΑ το 2013 δεν πλήρωσε φόρο καθώς η αξία των αγροτεμαχίων του είχε εκτιμηθεί στις 106.000 ευρώ. Φέτος, όπως αναφέρει το news.gr, και χωρίς καμία μεταβολή στο Ε9 η αξία τους σκαρφάλωσε στις 897.000 ευρώ και η εφορία του ζητά να της πληρώσεις 4.782 ευρώ.

Στους Γόμφους Τρικάλων φορολογούμενος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 3.900 ευρώ για ένα στρέμμα οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται μια αγροικία 50 τετραγωνικών. Στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων για σπίτι 40 τετραγωνικών η αντικειμενική αξία εκτινάχθηκε από τις 8.000 ευρώ πέρσι, στις 38.000 ευρώ φέτος.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος  κατήγγειλε ότι πέρσι στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης η αξία ενός οικοπέδου υπολογίζονταν στις 10.000 ευρώ ανά στρέμμα ενώ φέτος υπολογίζεται στις 60.000 ευρώ. Στο Αυλωνάρι η «ταρίφα» της εφορίας από τις 7.000 ευρώ έκανε άλμα στις 70.000 ευρώ ενώ στο Γραμπιά Καρύστου από τις 35.000 ευρώ οι αντικειμενικές εκτοξεύτηκαν στις 85.000 ανά στρέμμα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Διαβάστε ακόμα: Εφορία: Πώς να αποφύγετε λάθη που προσθέτουν φόρους