4 Αύγουστος 2014, 17:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Η χρυσή νυχτερίδα του βασιλιά Μίδα

  • Η χρυσή νυχτερίδα του βασιλιά Μίδα

Ζει στη Βολιβία και ανακαλύφθηκε πριν από λίγους μήνες.

Οι αδαείς θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι είναι ένα μικρό χαριτωμένο τρωκτικό, με ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα. Εξάλλου, η Myotis midastactus μόνο με νυχτερίδα δεν μοιάζει. Κι όμως η νυχτερίδα του Μίδα, του βασιλιά της Φρυγίας, που ονομάστηκε έτσι ακριβώς λόγω του χρυσού χρώματος της, είναι ένα νέο είδος που ανακαλύφθηκε στη Βολιβία.

Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Journal of Mammalogy, από την επιστημονική ομάδα των Δρ. Ρικάρντο Μορατέλι και  Δρ. Ντον Γουίλσον από το Ίδρυμα Οσβάλντο Κρουθ στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, οι ειδικοί αρχικά είχαν πιστέψει ότι οι συγκεκριμένες νυχτερίδες ανήκουν στο είδος Myotis simus που ζει σε διάφορες περιοχές της Νοτίου Αμερικής. 

Ωστόσο αναζητώντας τους λόγους που έχουν αυτό το εντυπωσιακό χρυσαφί χρώμα, κατέληξαν στο ότι πρόκειται για άγνωστο μέχρι σήμερα είδος! Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αιχμαλωτίσουν ζωντανή κάποια από τις νυχτερίδες, παρά το ότι προσπαθούν πάνω από δυο μήνες.

Η Myotis midastactus ζει στη βολιβιανή σαβάννα, τρώει μικρά έντομα και στη διάρκεια της μέρας κρύβεται σε τρύπες στο έδαφος, σε κουφάλες δέντρων και κάτω από στέγες καλυμμένες με άχυρα. Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι το είδος «σχεδόν απειλείται» από εξαφάνιση.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr