4 Αύγουστος 2014, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Καππαδόκης δωρίζει αθηναϊκό ξενοδοχείο στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

  • Καππαδόκης δωρίζει αθηναϊκό ξενοδοχείο στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Κληροδότησε δωρεά-μαμούθ στο σύλλογο που φροντίζει χιλιάδες παιδιά.

Το «Τιτάνια», επί της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας. Από τον Σεπτέμβριο το Τιτάνια θα περάσει στην ιστορία ως μια μετά θάνατον δωρεά-μαμούθ που έγινε στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso, ο 70χρονος Κωνσταντίνος Μαλάμος κληροδότησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του στο σύλλογο έχοντας ακούσει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ρητός όρος στη διαθήκη είναι το «Χαμόγελο του Παιδιού» να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου και τα έσοδα να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών που φιλοξενεί.

Η συναρπαστική ιστορία του δωρητή και της οικογένειάς του

Γιος της Έλλης Πεσμαζόγλου και του Βασίλη Μαλάμου, ο ιδιοκτήτης του «Τιτάνια» ήταν μέλος της γνωστής οικογένειας Πεσμαζόγλου από την Καππαδοκία. Η οικογένεια του πατριάρχη Γεωργίου Πεσμά, συμβούλου εξ απορρήτων του Σουλτάνου Αχμέτ Β΄,  εγκαταστάθηκε στην περιοχή γύρω στο 1700, εξαιτίας των διώξεων που υπέστη. Από τότε το επώνυμο μεταβλήθηκε σε «Πεσμαζόγλου» (τα παιδιά του Πεσμά). Ο γιος του Γεωργίου, Ιωάννης, εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη, και η επόμενη γενιά (με πατριάρχη των Γεώργιο Πεσμαζόγλου) στην Αλεξάνδρεια, όπου απέκτησε τεράστια περιουσία.

Η οικογένεια έμεινε γνωστή για την τράπεζα «Πεσμαζόγλου και Υιοί» που εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες – με πελάτη, μεταξύ άλλων, τον Γεώργιο Αβέρωφ. Οι Πεσμαζόγλου απέκτησαν και πολλά ακίνητα που φέρουν το όνομά τους. Χαρακτηριστικότερα όλων η πολυκατοικία Πεσμαζόγλου στη Βασιλίσσης Σοφίας και η Στοά Πεσμαζόγλου στην Πανεπιστημίου. 

Αρκετά μέλη της οικογένειας ασχολήθηκαν με την πολιτική ή ακολούθησαν ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ συνδέθηκαν με συγγενικούς δεσμούς με σημαντικές οικογένειες όπως η οικογένεια Μελά, η οικογένεια Μιαούλη και η οικογένεια των βιομηχάνων Καρέλλα. Ο Κωνσταντίνος Μαλάμος παντρεύτηκε τη δεκαετία του 1980 την Ντέπυ Χανδρή, με την οποία χώρισε σύντομα και δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.

Η διαθήκη

Το κληροδότημα του απογόνου των Πεσμαζόγλου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην Espresso ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος. Η ενημέρωσή του από τον δικηγόρο του δωρητή έγινε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

«Για εμάς ήταν ένα τεράστιο δώρο. Πέσαμε από τα σύννεφα. Θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον άνθρωπο που θέλησε να βοηθήσει τα παιδιά μας», δήλωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Η διαθήκη του Κωνσταντίνου Μαλάμου εκτός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» περιλαμβάνει και τις δυο ανιψιές του, από τη μεριά της αδερφής του, που κληρονομούν κινητή και ακίνητη περιουσία, στην οποία μεταξύ άλλων υπάρχει μια βίλα παλάτι στη Μύκονο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr