4 Αύγουστος 2014, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πόσο πληρώνουν το νέο «χαράτσι»

  • ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πόσο πληρώνουν το νέο «χαράτσι»

Ξεκίνησαν από την 1η Αυγούστου να αποστέλλονται, μέσω Taxisnet, τα ειδοποιητήρια για την πρώτη δόση.

ΕΝΦΙΑ(λτης) στο δρόμο με τους φόρους. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της νέας φορολογικής καταιγίδας που μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο δεν θα αφήσει τους φορολογούμενους να πάρουν (οικονομική) ανάσα.

Το νέο «χαράτσι» για τα ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ, έχει ήδη αρχίσει να αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου. Το αρχικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι οι δόσεις θα είναι πέντε ωστόσο ο φόβος ότι ένα σημαντικό ποσό δεν θα εξοφληθεί ποτέ στρέφει το οικονομικό επιτελείο στην επιλογή των επτά δόσεων, έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται επίσης να δοθεί απαλλαγή έως και 100% σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων. Ωστόσο άνεργοι και ανάπηροι που θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση θα χάσουν τις απαλλαγές και τις εξαιρέσεις που είχαν για το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει γύρω στα 440 ευρώ  προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 2,65 δισ. που έχει λογαριάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Για πρώτη φορά η εφορία βάζει χέρι σε αγροτεμάχια, «τακτοποιημένα» αυθαίρετα και «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους. Από τον νέο φόρο γλιτώνουν μόνο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, όπως αποθήκες και μαντριά.

Λιγότερο θα πληρώσουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες στις οποίες έχει καλυφθεί πλήρως ο συντελεστής δόμησης του οικοπέδου.

Αντίθετα, περισσότερο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι με μεσαία ακίνητη περιουσία. Οι «μεσαίοι» που πλήττονται κατά κύριο λόγο έχουν ένα σπίτι στην πόλη, ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια. Από την… ψυχρολουσία δε θα γλιτώσουν ούτε όσοι κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και αδόμητα οικόπεδα.

Τι δεν γλιτώνει

Για τον ΕΝΦΙΑ δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο και το νέο «χαράτσι» θα επιβληθεί σε σχεδόν όλων των ειδών τα ακίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαιρούνται τα πάρκινγκ στις πολυκατοικίες. Όταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης στην πιλοτή ή στο υπόγειο, θα πληρώσει είτε διαθέτει χιλιοστά στο οικόπεδο είτε όχι.

Οι βοηθητικοί χώροι, όπως υπόγεια πάρκινγκ και αποθήκες, θα φορολογηθούν με έκπτωση και με συντελεστή 0,1. Με έκπτωση θα φορολογηθούν και οι πισίνες. Τα ημιτελή κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο της κατασκευής τους, θα φορολογηθούν με έκπτωση 60%. Προϋπόθεση είναι να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή να χρησιμοποιούν εργοταξιακό ρεύμα και να είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

Τα λεγόμενα «ειδικά κτίρια» όπως για παράδειγμα οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανιών, βιοτεχνιών, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, εκπαιδευτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων φορολογούνται με έκπτωση 50%. 

Ο βασικός φόρος για τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, ανεξάρτητα από το αν καλλιεργούνται ή όχι, ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Όμως για τον τελικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ λαμβάνονται υπόψη και άλλοι συντελεστές καθώς επίσης το αν υπάρχει κατοικία εντός του οικοπέδου. Εξαιρούνται μόνοι οι κύριες κατοικίες μικρότερες των 150 τετραγωνικών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα φορολογηθεί και το κτίσμα και το αδόμητο τμήμα του οικοπέδου.

Τι θα γίνει με το Ε9

Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 αναμένεται να ανοίξει και πάλι μετά την ανάρτηση όλων των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Μόνο τότε, και έως τις 30 Νοεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν εντοπίσει.

Οι διορθωτικές δηλώσεις του Ε9 θα γίνουν χωρίς την επιβολή προστίμων. Ασαφές παραμένει το τι θα γίνει με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά και το αν θα επιστραφούν όσα χρήματα δόθηκαν «κατά λάθος». 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Ημερησία