3 Αύγουστος 2014, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Οι καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες του National Geographic για το 2014

  • Οι καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες του National Geographic για το 2014

Αυθόρμητες στιγμές, πορτρέτα, υπαίθρια σκηνικά , η αίσθηση του τόπου. Το διάσημο περιοδικό επέλεξε και φέτος τις καλύτερες φωτογραφίες για κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες. 

Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι οι Ινδιάνοι αρνούνταν πεισματικά για φωτογραφηθούν θεωρώντας ότι η φωτογραφική μηχανή ήταν ένα ακόμα όπλο των λευκών ικανό να αιχμαλωτίσει την ψυχή τους. Ίσως σε κάποιο σημείο οι γηγενείς της αμερικανικής ηπείρου να είχαν δίκιο.

Αυτό που σίγουρα δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ήταν ότι θα φτάσουμε σε μια εποχή που θα κυνηγάμε να αιχμαλωτίσουμε τα πάντα, με εκατομμύρια «κλικ» σε όλο τον κόσμο.

Εκατοντάδες ήταν οι φωτογράφοι που έστειλαν και φέτος τις εντυπωσιακότερες εικόνες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. «Δυνατές», συγκινητικές, ανθρώπινες, δραματικές, πολύχρωμες φωτογραφίες, 18.000 στο σύνολό τους. Και το National Geographic , στο πλαίσιο τους 26ου ετήσιου διαγωνισμού που διοργάνωσε, διάλεξε τις καλύτερες.

 

Πρώτο βραβείο: «Ημέρα Ανεξαρτησίας» του Marko Korošec (Κολοράντο / ΗΠΑ)


Τραβήχτηκε στις 28 Μαΐου 2013 κατά τη διάρκεια ενός «κυνηγιού» καταιγίδων. Αν και υπήρχε προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλο τελικά η καταιγίδα  έδωσε μόνο σύντομες «χοάνες», χαλάζι και αρκετή βροχή.


Δεύτερο βραβείο: «Πρώτη φορά» της Agnieszka Traczewska (Ιερουσαλήμ / Ισραήλ)


Οι νεόνυμφοι Ααρών και Ρεβέκκα ετοιμάζονται να μείνουν μόνοι τους για πρώτη φορά αφού ο γάμος κανονίστηκε από τις οικογένειες τους. Οι 18χρονοι απλά επιβεβαίωσαν το «ταίριασμα» σε μια και μόνο συνάντηση πριν από τον γάμο. Μέχρι τότε τους απαγορεύτηκε  το να συναντηθούν ή ακόμα και να μιλήσουν.


Τρίτο βραβείο: «Δύτης στο Μαγικό Βασίλειο» του Marc Henauer (Πράσινη Λίμνη / Αυστρία)


Η Πράσινη Λίμνη βρίσκεται στο αυστριακό κρατίδιο της Στυρίας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το βάθος της είναι μόλις 1 με 2 μέτρα. Την άνοιξη, όμως,  όταν τα χιόνια λιώνουν, το επίπεδό της αυξάνεται κατά 10 μέτρα καλύπτοντας μονοπάτια, λιβάδια και δέντρα! Το φαινόμενο διαρκεί λίγες μόνο εβδομάδες και δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον για καταδύσεις. 


Έπαινος: «Το τέλος του κόσμου» του Sean Hacker (Μπάνος / Εκουαδόρ)


Το «τέλος του κόσμου» είναι η ονομασία μιας… κούνιας στην πόλη Μπάνος του Εκουαδόρ. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε την 1η Φεβρουαρίου 2014 λίγη ώρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Τουνγκουράχουα. Αμέσως μετά, τόσο ο φωτογράφος όσο και ο άνδρας στην κούνια έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας του σύννεφου στάχτης που ερχόταν.  


Έπαινος: «Πηγή φωτός» του Marcelo Castro (Μπαγκάν / Μιανμάρ)


Ένας νεαρός μοναχός βρίσκει το πιο φωτεινό σημείο μέσα στην παγόδα, για να διαβάσει το βιβλίο του. 


Έπαινος: «Θεϊκό μακιγιάζ» του Mahesh Balasubramanian (Ταμιλνάντου / Ινδία)


Το φεστιβάλ Mayana Soora Thiruvizha' πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο σε ένα μικρό χωριό της ινδικής επαρχίας Ταμιλνάντο, μια ημέρα μετά τη Μεγάλη Νύχτα του Σίβα. Είναι αφιερωμένο στην Angalamman, μια άγρ