3 Αύγουστος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Μη μιλάς! Μη γελάς! Είσαι στην Τουρκία!

  • Μη μιλάς! Μη γελάς! Είσαι στην Τουρκία!

Μιλώντας και γελώντας απαντούν χιλιάδες επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες στον αντιπρόεδρο του Ερντογάν. 

Γράφει η Πόπη Παπαγεωργίου

Όταν βρίσκεσαι λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές και δεν μπορείς να ελέγξεις αυτά που λένε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος σου, τότε έχεις πρόβλημα. Κρίμα γιατί έλιωσες τα πόδια σου στο γήπεδο για να υφαρπάξεις λίγες…κοσμικές ψήφους!

Και δεν μιλάμε για ένα-δυο ψηφοφόρους, αλλά για χιλιάδες γυναίκες που πλέον σκέφτονται σοβαρά εάν θα ψηφίσουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, επειδή ο επί χρόνια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ισχυρό στέλεχος του ΑΚΡ, Μπουλέντ Αριτς, σχεδόν τις χαρακτήρισε ελαφρών ηθών επειδή είναι φυσιολογικοί άνθρωποι και γελούν δημοσίως.

 «Η γυναίκα δεν μπορεί να γελά δημοσίως, πρέπει να διατηρεί την ευπρέπειά της κάθε στιγμή» είπε πριν από λίγα 24ωρα, από την Προύσα στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα που κάνει για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ερντογάν, καταφέρνοντας να προκαλέσει χιονοστιβάδα αντιδράσεων εντός και εκτός Τουρκίας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από χαμογελαστές γυναίκες, που δεν αντέχουν πλέον την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και τη συνεχιζόμενη παρέμβαση του «κοσμικού» καθεστώτος στην ιδιωτική τους ζωή.

Οι Τουρκάλες γέλασαν ομαδικά στη ζωή και εις βάρος του παράλογου συντηρητισμού. Γέλασαν ντυμένες ή γυμνές, μόνες ή παρέα με τις φίλες τους. Αλλά πάντως γέλασαν δυνατά. Γέλασαν για να ξορκίσουν το σκοταδισμό που κλείνει μμε, φυλακίζει δημοσιογράφους και ακτιβιστές, δέρνει μέχρι τελικής πτώσης τους αντιρρησίες, λογοκρίνει το διαφορετικό και επιμένει να κρατάει τις γυναίκες, οι οποίες μπορούν να είναι η κινητήριος δύναμη της χώρας, με σκυμμένο το κεφάλι.

Στα γέλια έσκασαν μαζί τους δεκάδες χιλιάδες γυναίκες από όλο τον πλανήτη. Ανώνυμες αλλά και επώνυμες είπαν ναι στο γέλιο, ναι στη ζωή. Ανάμεσα τους και η πρώτη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης στον ΟΗΕ για θέματα που αφορούν τις Γυναίκες, η Βρετανίδα ηθοποιός Έμα Γουότσον.

Η ηθοποιός που έγινε γνωστή από τον ρόλο της Ερμιόνης στις περιπέτειες του Χάρι Πότερ, ανέβασε φωτογραφία της όπου είναι διπλωμένη στα δυο από τα γέλια, θέλοντας να συμπαρασταθεί στον αγώνα των γυναικών στην Τουρκία. Μέχρι τώρα η φωτογραφία της έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 16.500 φορές, όπως και τα σχόλια της περί γελοιοτήτων.

Την ίδια ανταπόκριση έχουν και οι χαμογελαστές φωτογραφίες όλων των Τούρκων επώνυμων που βλέπουν το παράλογο της απαίτησης Αρίτς. 

Και έπεται συνέχεια, αφού κάθε γυναίκα στην Τουρκία και σε κάθε γωνιά αυτού του κόσμου έχει δικαίωμα και πρέπει να γελάει. Πως αλλιώς θα αλλάξει ο κόσμος;