1 Αύγουστος 2014, 04:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Ιωάννης Ιωαννίδης: Τα κορυφαία ελληνικά μυαλά δε μένουν πια εδώ

  • Ιωάννης Ιωαννίδης: Τα κορυφαία ελληνικά μυαλά δε μένουν πια εδώ

Έρευνα του Ιωάννη Ιωαννίδη δείχνει ότι η Ελλάδα διώχνει τους κορυφαίους της επιστήμονες. «Επικρατούν οι μέτριοι στον ελληνικό βίο», λέει χαρακτηριστικά.

Ας υποθέσουμε ότι ένας Έλληνας επιστήμονας διαθέτει διεθνή επιρροή, επιστημονικό κύρος και εν ολίγοις είναι αυτό που θα λέγαμε «μυαλό». Πού θα πρέπει λοιπόν να τον ψάξουμε τον (όχι και τόσο υποθετικό) επιστήμονα; Η απάντηση είναι «στο εξωτερικό».

Έρευνα του Ιωάννη Ιωαννίδη, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, δείχνει ότι ενώ η Ελλάδα διαθέτει κορυφαίους επιστήμονες, το 85% από αυτούς μεγαλουργεί εκτός ελληνικών συνόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει Η Καθημερινή το ποσοστό των Ελλήνων επιστημόνων που φεύγει είναι 30 φορές πάνω από την πληθυσμιακή αναλογία. «Ο ελληνισμός διαθέτει περίπου το 3% των επιστημόνων κορυφαίας εμβέλειας παγκοσμίως αν και ο πληθυσμός αντιστοιχεί μόνο στο 0,15% ή 0,20% στον πλανήτη», διευκρινίζει ο Ιωάννης Ιωαννίδης.

Αναζητώντας τα αίτια της μεγάλης επιστημονικής… απόδρασης ο Έλληνας καθηγητής εξηγεί ότι δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη πόρων, υποδομών και συλλογικού κοινωνικού οράματος για την ανάδειξη της αριστείας, αλλά και στην εκτεταμένη επικράτηση των μετρίων στον ελληνικό βίο.

Υπολογίζεται ότι 336 επιστήμονες με ελληνική καταγωγή περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στη λίστα των κορυφαίων. Κριτήριο σύνταξης της συγκεκριμένης λίστας είναι η επιρροή τους στη διεθνή βιβλιογραφία. Από αυτούς οι 8 στους 10 βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Η έρευνα του Ι. Ιωαννίδη δείχνει ότι ακόμα και οι λίγοι που έχουν μείνει εντός συνόρων τις περισσότερες φορές έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους εκτός Ελλάδος.
 
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την εφημερίδα Η Καθημερινή