3 Αύγουστος 2014, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων στο Λουτροχώρι Σκύδρας

  • Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων στο Λουτροχώρι Σκύδρας

Αποκαλυπτήρια για το μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο "Αριστοτέλης".

Πρωτοφανής στα χρονικά της ιστορίας του χωριού ήταν η προσέλευση του κόσμου την ημέρα των αποκαλυπτηρίων που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Ιουλίου 2014.

Όλα έγιναν μέσα σε δύο χρόνια. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λουτροχωρίου στο γήπεδο του χωριού, ο τέως πρόεδρος του συλλόγου Γεώργιος Παναγιωτίδης εξήγγειλε ένα... όνειρο. Να φτιαχτεί μνημείο Γενοκτονίας για να τιμηθούν οι πρόγονοι των νυν κατοίκων του χωριού.

Οι πρόγονοι των Λουτροχωριτών κατοικούσαν στο Τουρκεσόν της Κιόλιας του κυβερνείου Κάρς του Καυκάσου, στο οποίο εγκαταστάθηκαν το 1878 μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου.

Πέρυσι στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, χοροστατούντος του αείμνηστου ιερέα του Λουτροχωρίου Ιωάννη Παυλίδη έγινε η θεμελίωση του μνημείου και σε λιγότερο από ένα χρόνο έγιναν τα αποκαλυπτήρια με ιδιαίτερη συγκίνηση και λαμπρότητα.

Την ημέρα της τελετής, χοροστατούντων των ιερέων Ζουμή και Φραγγουλίδη έγινε η επιμνημόσυνος δέηση υπέρ των προγόνων των κατοίκων Πόντου και Καυκάσου. Αμέσως μετά, ο συνταξιούχος δάσκαλος Ευστάθιος Τερζίδης με κοινή καταγωγή από το Τουρκεσόν του Καυκάσου αναφέρθηκε στην ιστορία των προγόνων του Τουρκεσόν του Καυκάσου, που μετά τον ξεριζωμό βρήκαν καταφύγιο σαν τα τρομαγμένα πουλιά στο Λουτροχώρι αλλά και στα χωριά Πλεύρωμα Σκύδρας, Επισκοπή Νάουσας, στην Ποντοκώμη του νομού Κοζάνη και στο Λαζοχώρι του δήμου Βέροιας. Εξήρε το φιλότιμο, την εργατικότητα και τις θυσίες των κατοίκων Λουτροχωρίου να φτιάξουν ένα περίλαμπρο μνημείο, πρωτότυπο και μοναδικό που θα διδάσκει την ιστορία του χωριού και εσαεί το γεγονός της Γενοκτονίας, αντάξιο της μνήμης των προγόνων τους.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν τα τραγούδια των χορωδιών Αρσενίου και Λευκαδίων, ειδικά επιλεγμένα για την γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Χοράρχης, η Δήμητρα Κωνσταντινίδου, η οποία άγγιξε ευαίσθητες χορδές όταν τραγούδησε σόλο τα "Στου Bοσπόρου τα αγιοννέρια και το Πάρθεν.

Τι απεικονίζει το μνημείο

Πρωτοτυπία του μνημείου είναι ότι έχει δύο όψεις. Στην μπροστινή εμφανίζονται τα σύμβολα του Πόντου: Ο μονοκέφαλος Αετός σύμβολο της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών του Πόντου, η λύρα σύμβολο της ποντιακής μουσικής, η μονή της Παναγίας Σουμελά σύμβολο του Χριστιανικού Πόντου.


Στο κάτω μέρος του μνημείου, τρεις εικόνες συμβολίζουν: το χωριό Τουρκεσόν (αριστερά), τον ξεριζωμό και την εγκατάλειψη του χωριού (στη μέση) και την εγκατάσταση στο Λουτροχώρι την δεκαετία 1913-1923 (δεξιά).

Στο πίσω μέρος του μνημείου, δύο χάρτες ενημερώνουν γεωγραφικά για τον Ιστορικό Πόντο και την περιοχή του Καυκάσου και στο κάτω μέρος για την Οδύσσεια των κατοίκων του Τουρκεσόν που ζούσαν στην περιοχή της Αργυρουπόλεως, μετακινήθηκαν στο Απές, αργότερα στον Καύκασο και την δεκαετία 1913-1923 - μέσω Βατούμ- με πλοία στο Λουτροχώρι και το Πλεύρωμα Σκύδρας.


Με πληροφορίες του Γιώργου Παναγιωτίδη