1 Αύγουστος 2014, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Σώζονται τελικά οι επικουρικές και τα εφάπαξ των ενστόλων

  • Σώζονται τελικά οι επικουρικές και τα εφάπαξ των ενστόλων

Κατατέθηκε «νομοτεχνική βελτίωση» που εξαιρεί την υπαγωγή των Ταμείων στο ΕΤΕΑ.

Με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι οι ένστολοι θα γλιτώσουν τελικά από τη… γκιλοτίνα του πολυνομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Ο υπουργός Εργασίας έφερε μια «νομοτεχνική βελτίωση» που εξαιρεί τα ταμεία των ενστόλων από την υποχρεωτική υπαγωγή στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να μετατραπούν αυτοδικαίως σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, υποχρεωτικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση βασική προϋπόθεση είναι να δοθεί το πράσινο φως και από τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις των κλάδων ασφαλισμένων και να έχει εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη.

Οι Ενώσεις των ενστόλων τις προηγούμενες ημέρες άσκησαν αρκετές πιέσεις προειδοποιώντας ακόμα και με μαζικές αποχωρήσεις από τα Σώματα. «Μας κλέψουν το αποθεματικό ύψους 250 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Εάν τελικά προχωρούσε ο αρχικός σχεδιασμός υπαγωγής στο ενιαίο Ταμείο, θα επερχόταν προοδευτικό ψαλίδισμα συντάξεων αλλά και μειώσεις έως 50% στα εφάπαξ βοηθήματα των πολιτικών υπαλλήλων όπως και εκείνων των μετοχικών ταμείων στρατού, αεροπορίας και ναυτικού.
 
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr