1 Αύγουστος 2014, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με Ελύτη και παρατράγουδα

  • Πανσέληνος Αυγούστου 2018: Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο σε 132 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στις 10 Αυγούστου, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς, αλλά και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Πάντως, το ενδεχόμενο αναβολής των εκδηλώσεων είναι ανοιχτό, αφού οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν να σταματήσουν να εργάζονται αμισθί εκτός ωραρίου.
Οι υπάλληλοι φύλαξης μουσείων παρείχαν από το 2010 αμισθί τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες κατά τη συγκεκριμένη βραδιά, κάτι που δεν θα ισχύσει φέτος λόγω αθέτησης της υπόσχεσης του ΥΠΠΟ να βρει λύση στο θέμα της αμοιβής τους.

Προγραμματίζεται πάντως στις 10 Αυγούστου οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της πανσελήνου να ανοίξουν για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.
Στους περισσότερους χώρους θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές.

Απόσπασμα από το «Άξιον Εστί»

Στις 9.19 μ.μ., μόλις κάνει την εμφάνισή του το ολόγιομο φεγγάρι, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

Το θέμα είναι μέχρι τότε να έχει λυθεί το θέμα της αμοιβής των αρχαιοφυλάκων γιατί αλλιώς αντί για τραγούδια θα υπάρξουν… παρατράγουδα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr