1 Αύγουστος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

ΕΝΦΙΑ: Σενάρια για μειώσεις στον φόρο για τα ακίνητα

  • ΕΝΦΙΑ: Πώς οι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση θα εξασφαλίσουν ότι θα την πάρουν

Από σήμερα «χτυπάει η καμπάνα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς σταδιακά θα είναι διαθέσιμα στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να τα τυπώσουν ώστε να αρχίζουν να πληρώνουν τη δόση, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για τυχόν λάθη που μπορούν να φουσκώσουν τον λογαριασμό.
Διορθωτικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 30 Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη από τις πέντε δόσεις του φόρου πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφουν σήμερα Τα Νέα, η εκκαθάριση του νέου φόρου στα ακίνητα έβγαλε περίπου μισό δισ. ευρώ παραπάνω από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 3,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Ο λογαριασμός «φούσκωσε» λόγω της επιβάρυνσης οικοπέδων και χωραφιών, γεγονός που δημιουργεί στην κυβέρνηση σκέψεις για μειώσεις.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Τα Νέα, στέλεχος του Μαξίμου έλεγε ότι «ο φόρος πρέπει επειγόντως να έρθει στα ίσια του», εκφράζοντας ανησυχία για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στην κοινωνία ένας τόσο βαρύς φόρος.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ήδη σενάρια, είτε για οριζόντια μείωση της τάξης του 5%, είτε για αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού.

Ωστόσο, η δεύτερη επιλογή κρίνεται χρονοβόρα και μάλλον δύσκολη, δεδομένων των στενών περιθωρίων εξόφλησης του φόρου έως το τέλος του έτους.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr