31 Ιούλιος 2014, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Θερίζει ο ιός Έμπολα στην Αφρική με εκατοντάδες νεκρούς

  • Θερίζει ο ιός Έμπολα στην Αφρική με εκατοντάδες νεκρούς

Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη και η Αμερική.

Με σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπου (για την ώρα) πρωταγωνιστούν μόνον χώρες της Αφρικής, μοιάζει όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και έξι μήνες με τον θανατηφόρο ιό Έμπολα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει λόγο για επιδημία που μπορεί να φύγει από τα σύνορα της Μαύρης Ηπείρου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι αν και θεωρεί «μηδαμινή» την πιθανότητα να φτάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο η επιδημία, είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να εντοπίσει και να προσφέρει νοσηλεία στους ασθενείς που θα προσβληθούν από τον ιό.


Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα 1.200 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε  Γουϊνέα, Σιέρρα Λεόνε και Λιβερία. Οι 672 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, ποσοστό θνησιμότητας 55%! Ο ΠΟΥ ωστόσο προειδοποιεί ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως τα θύματα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα. Γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί ο ιός και να μην εξαπλωθεί περαιτέρω.

Την ίδια ώρα μάρτυρες αναφέρουν ότι στη Λιβερία κανείς δεν θάβει τους νεκρούς γιατί φοβάται να μην μολυνθεί, οπότε τα πτώματα επιπλέουν σε ποτάμια ή έχουν εγκαταλειφθεί σε σπίτια. Οι κλινικές είναι υπερπλήρεις, ενώ οι εργαζόμενοι στην  υγειονομική περίθαλψη καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές από τους ντόπιους που κατηγορούν τους ξένους για την εξάπλωση της επιδημίας.

Η εξάπλωση του ιού και η προετοιμασία του Δυτικού κόσμου

Ιοί με τόσο θανατηφόρα δράση μπορεί απλώς να απέχουν μόνο ένα αεροπορικό ταξίδι μέχρι να φτάσουν στον αναπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με δήλωση του Μάρτι Σέτρον των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) στο CNN. Ωστόσο θεωρεί απίθανο να εξαπλωθεί ο ιός σε ένα αεροπλάνο, παρά μόνο εάν κάποιος επιβάτης έρθει σε επαφή με τα σωματικά υγρά ενός ήδη μολυσμένου ατόμου. Πάντως τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών έχουν θέσει σε συναγερμό τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ για το τι συμπτώματα πρέπει να ψάχνουν σε ασθενείς που προέρχονται από τη Δυτική Αφρική.

Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη εκτιμούν ότι είναι επαρκώς προετοιμασμένες για να περιορίσουν άμεσα τα πιθανά κρούσματα καθώς «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ένα κρούσμα να φτάσει εδώ». Εξάλλου, σύμφωνα με πηγή από τις Βρυξέλλες η ΕΕ διαθέτει σύστημα συναγερμού και όλες οι χώρες μέλη διαθέτουν εξειδικευμένες νοσοκομειακές υποδομές για να προσφέρουν θεραπεία στους ασθενείς αυτούς.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr