31 Ιούλιος 2014, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Συντονίστε τον τηλεοπτικό σας δέκτη

  • Συντονίστε τον τηλεοπτικό σας δέκτη

Ψηφιακό σήμα από τα ξημερώματα – Τι πρέπει να κάνετε για να βλέπετε τηλεόραση.

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι η Αττική, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η κεντρική και νότια Εύβοια και οι βορειοδυτικές ακτές των Κυκλάδων να μπουν στην ψηφιακή εποχή, εξέλιξη που θα αναγκάσει περίπου 4 εκατομμύρια χρήστες να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους.

Αύριο, 1η Αυγούστου, θα λειτουργούν συνολικά δεκατρία κέντρα εκπομπής, δηλαδή έντεκα νέα κέντρα, ενώ εκείνα του Υμηττού και της Αίγινας (που μεταδίδουν ήδη ψηφιακά τηλεοπτικά προγράμματα) θα εκπέμπουν πλέον σε νέες συχνότητες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν σήμα από τα κέντρα Υμηττού και Αίγινας θα πρέπει να ρυθμίσουν εκ νέου τους δέκτες τους καθώς το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται στις νέες συχνότητες που έχουν κατοχυρωθεί. Στο www.digea.gr ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να δει τη διαδικασία του αυτόματου επανασυντονισμού.

Τι απαιτείται για να εμφανιστούν πάλι τα κανάλια

Όπως ενημερώνει η εταιρία, ο τηλεθεατής χρειάζεται να διαθέτει τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει τεχνολογία MPEG-4. Αν η τηλεόραση έχει αγοραστεί μετά το 2010 πιθανότατα διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Αν η τηλεόραση είναι παλιά, πρέπει να την αναβαθμίσει με έναν αποκωδικοποιητή Standard Definition. Και στην περίπτωση που είναι πιο σύγχρονης τεχνολογίας, χωρίς όμως ενσωματωμένο δέκτη MPEG4, τότε χρειάζεται έναν αποκωδικοποιητή.

Τι ισχύει με τις κεραίες;

Για να γίνεται λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος χρειάζεται μια εγκατάσταση να διαθέτει κεραία. Αν η εγκατάσταση διαθέτει εσωτερική κεραία τότε προτείνεται αυτή να τοποθετηθεί σε κάποιο υψηλό σημείο, για παράδειγμα σε μία βιβλιοθήκη, για να πραγματοποιείται όσο το δυνατό καλύτερη λήψη. Σημειώνεται πως η λήψη βελτιώνεται σημαντικά με τη χρήση εξωτερικής κεραίας.

Ποιες είναι οι τελικές συχνότητες;


 
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr