30 Ιούλιος 2014, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Καύση νεκρών και με το νόμο

  • Καύση νεκρών και με το νόμο

Τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας θα επιτρέπει τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων και εκτός κοιμητηρίων.

Με μια τροπολογία που λύνει όσα είχε αφήσει άλυτα ο νόμος του 2006, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνει το οριστικό πράσινο φως για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα.

Έπειτα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και αναβολών αλλά και έπειτα από πολλά ταξίδια στη… Βουλγαρία των σορών εκείνων που επιθυμούσαν να αποτεφρωθούν, η ρύθμιση επιτρέπει στους δήμους να δημιουργήσουν αποτεφρωτήρια σε χώρους εκτός κοιμητηρίων και εκτός περιοχών αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και του πολεοδομικού κέντρου των σχεδίων πόλεως. Επιπλέον οι δήμοι που διαχειρίζονται κοιμητήρια θα μπορούν να ιδρύουν στους ίδιους χώρους και αποτεφρωτήρια οστών.

Η ανάγκη για νέα ρύθμιση προέκυψε από το γεγονός ότι ενώ ο παλαιότερος νόμος επέτρεπε την καύση των νεκρών, ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Όχι μόνο εξαιτίας των αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο αλλά κυρίως επειδή περιόριζε τη λειτουργία των αποτεφρωτηρίων εντός των κοιμητηρίων κάτι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της έλλειψης χώρου.  

Το νομικό μέρος

Εκτός από το πρακτικό μέρος που αφορά στη χωροθέτηση, η τροπολογία του ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει και το νομικό κομμάτι.

Βάσει των όσων προβλέπονται η διαδικασία αποτέφρωσης περιλαμβάνει μια ληξιαρχική πράξη που θα συντάσσεται εντός 60 ωρών από τον θάνατο. Προκειμένου να συνταχθεί το έγγραφο θα πρέπει οι συγγενείς θα προσκομίσουν μια δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ρητά η επιθυμία του θανόντος για αποτέφρωση ή μια αντίστοιχη δήλωση από τον/την σύζυγο. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ιατροδικαστική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία η σορός δε χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστικής διερεύνησης.

Το νομοσχέδιο για το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας που περιλαμβάνει την επίμαχη τροπολογία, ψηφίστηκε χθες επί της αρχής στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και σήμερα θα τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στο σύνολό του.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Καθημερινή