30 Ιούλιος 2014, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Επικουρικές, εφάπαξ και φόροι υπέρ τρίτων, θυσία στην τρόικα

  • Στην τελική ευθεία απόψε για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ποιοι επηρεάζονται, ποιος θα πληρώσει και τι.

«Χέρι» στις επικουρικές συντάξεις των αστυνομικών και των συνταξιούχων από ιδρύματα του Εμπορικού Ναυτικού βάζει το σχέδιο – σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή και περιέχει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν μέχρι τη τελευταία στιγμή τελικά οι ένστολοι δε γλιτώνουν τις περικοπές ενώ μειώσεις έως και 50% αναμένονται και στα εφάπαξ βοηθήματα των πολιτικών υπαλλήλων όπως και των μετοχικών ταμείων στρατού, αεροπορίας και ναυτικού. Η συγχώνευση όλων των επικουρικών Ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης αναμένεται να οδηγήσει προοδευτικά στο ψαλίδισμα των συντάξεων.

Το πολυνομοσχέδιο που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου βάζει στο στόχαστρο και τους φοροφυγάδες καθώς προβλέπει την αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ τους.

Επίσης καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και θα αναγνωρίζονται τελικά από την εφορία οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών καθώς και των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμα δηλώσεις.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες. Συγκεκριμένα, αναμένεται να δοθούν κονδύλια σε φορείς του κλάδου υγείας, όπως είναι νοσηλευτικά ιδρύματα και νομικά πρόσωπα αλλά και φορείς πρόνοιας, όπως είναι οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους που χρονολογούνται από το 2012 και το 2013.

Καταργούνται και άλλοι φόροι υπέρ τρίτων

Από τη νέα χρονιά, και με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι υπέρ φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και συγκεκριμένα υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και του ΕΤΑΑ – Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πακέτο φόρων υπέρ τρίτων που προστίθεται στη λίστα των καταργηθέντων ήδη για 23 ταμεία φόρων. Υπολογίζεται ότι η κατάργηση των κοινωνικών πόρων θα επηρεάσει σημαντικά τους κλάδους κύριας σύνταξης ειδικά σε ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και ΝΑΤ.

Πόθεν έσχες;

Να ελέγξει όσους έρχονται σε επαφή με δημόσιο χρήμα επιχειρεί το πολυνομοσχέδιο και προβλέπει αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις μη υποβολής ή αναληθούς δήλωσης πόθεν έσχες ενώ διευρύνει και τη λίστα με τους υπόχρεους.

Πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφοι, όσοι εμπλέκονται με την ιδιοκτησία ή τη διοίκηση διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και γενικότερα αιρετοί, όλοι όσοι μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και του Χρηματιστηρίου, γιατροί του ΕΣΥ, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριακοί φύλακες αλλά και δασάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, διαιτητές.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr