29 Ιούλιος 2014, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Ωρολογιακή βόμβα τα κόκκινα δάνεια λέει η EΚΠΟΙΖΩ

  • Ωρολογιακή βόμβα τα κόκκινα δάνεια λέει η EΚΠΟΙΖΩ

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε γενναίες λύσεις για το ζήτημα των κόκκινων δανείων στέλνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, παραλληλίζοντας το θέμα με «ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει τρία μέτρα και υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για την δημιουργία του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες, «οι οποίες για δεκαετίες δάνειζαν αλόγιστα και ανεύθυνα».

Τα τρία μέτρα

1) Δημιουργία μηχανισμού εξατομικευμένης εξέτασης κάθε περίπτωσης οφειλέτη.
2) Αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών.
3) Ανάλογα με την περίπτωση, διαγραφή μέρους του δανείου, μείωση επιτοκίου, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, «πάγωμα» των δόσεων, άτοκη περίοδος χάριτος.

Όχι κάτω από το χαλάκι

"Ο τρόπος που αναμένεται να διαχειριστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση δείχνει ότι περισσότερο προτιμά να το κρύψει για άλλη μια φορά κάτω από το χαλάκι παρά να προσφέρει ουσιαστικές και ρεαλιστικές λύσεις στους δανειολήπτες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Η Ένωση Καταναλωτών υπογραμμίζει επίσης ότι η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια διεξάγεται ερήμην των ενώσεων καταναλωτών και χωρίς διαφάνεια.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr