28 Ιούλιος 2014, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Ο φονικός καύσωνας του Ιουλίου 1987 με τους χιλιάδες νεκρούς

  • Ο φονικός καύσωνας του Ιουλίου 1987 με τους χιλιάδες νεκρούς

Είναι ίσως η πιο υποτιμημένη αθηναϊκή καταστροφή, καθώς τον Ιούλιο του 1987 έχασαν τη ζωή τους -μόνο στο νομό Αττικής- 1.115 άνθρωποι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, εξαιτίας ενός αφόρητου, παρατεταμένου καύσωνα που κράτησε εννέα μερόνυχτα, από τις 20 έως και τις 28 Ιουλίου.

Το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο, όταν μάλιστα λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η πρωτεύουσα ήταν στους δρόμους, αυτήν τη φορά για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ.

Σαραντάρια μέρα-νύχτα

Οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν όλες τις μέρες πάνω από 40 βαθμούς σε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο και σε πολλές περιοχές της χώρας.
Τη νύχτα οι ελάχιστες ήταν πάνω από 29-30 βαθμούς τις περισσότερες νύχτες του καύσωνα. Τα δυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου χτυπήθηκαν περισσότερο.


Από την εφημερίδα «Τα Νέα» - Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ακρόπολις»

Οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας ήταν 45 βαθμοί στην Ελευσίνα στις 23 αλλά και στις 27 Ιουλίου ενώ τις υπόλοιπες μέρες, οι μέγιστες ήταν γύρω στους 41-43.
Επίσης, στη Νέα Φιλαδέλφεια η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε στις 27/7/87 ήταν 44 βαθμοί.

Ανείπωτη τραγωδία

Ο τελικός απολογισμός είναι σχεδόν 4000 νεκροί πανελλαδικά, εκ των οποίων οι μισοί περίπου στην Αττική, σύμφωνα με στοιχεία από τα βιβλία «Καιρός: Ο γιος της Γης & του Ήλιου», του Δημήτρη Ζιακόπουλου και «Ο καιρός και τα μυστικά του», του Γιώργου Μελανίτη.
Το τρομακτικό αυτό νούμερο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με αυτό το τρόπο,
μετατρέπει αυτή τη τραγωδία ως τη χειρότερη που έχει ζήσει ποτέ η χώρα μας εν καιρώ ειρήνης.

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές που καταγράφηκαν ποτέ στην Αθήνα, αλλά όχι και η μεγαλύτερη: και το καλοκαίρι του 1978 τα θερμόμετρα είχαν δείξει για μία ημέρα 48 βαθμούς,  χωρίς όμως ούτε έναν νεκρό!
Το 1987 τη «διαφορά» έκανε η διάρκεια και όχι η ένταση.

Χωρίς κλιματιστικά!

Τα κλιματιστικά μηχανήματα ήταν άγνωστη λέξη για τους περισσότερους Αθηναίους, ενώ πολλά μεγάλα νοσοκομεία λειτουργούσαν κι αυτά χωρίς κλιματισμό.
Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες, ηλικιωμένοι κυρίως, να προσβληθούν από θερμοπληξία (άλλη άγνωστη λέξη) και να καταλήξουν σε θαλάμους που έβραζαν.

Η πιο τραγική διάσταση αυτής της ιστορίας ήταν η έλλειψη διαθέσιμων χώρων στα νεκροταφεία της πόλης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκροί να παραμένουν άταφοι.

Από τα δελτία ειδήσεων γίνονταν ονομαστικές προσκλήσεις σε δεκάδες οικογένειες που βρίσκονταν στην εξοχή να επικοινωνήσουν με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους «για σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση»...

Αυτή η ανείπωτη και ανεπανάληπτη τραγωδία οδήγησε την κυβέρνηση να κηρύξει στις 26/7/1987 τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το μέγεθος της τραγωδίας ήταν τέτοιο, ώστε να κάνει το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων.


New York Times

Το 1988 ένας νέος -επίσης φονικός- καύσωνας ξαναχτύπησε τη χώρα!
Επί 7 συνεχείς ημέρες από 3 έως 9 Ιουλίου το θερμόμετρο στην Ελευσίνα έδειχνε πάνω από 37 βαθμούς, ενώ για 5 συνεχείς ημέρες (5-9/7/1988) ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας άγγιξαν τους 43 βαθμούς, με αποτέλεσμα 600 ακόμη νεκρούς πανελλαδικά. (πηγή: «Ο καιρός και τα μυστικά του», του Γιώργου Μελανίτη).

Μετά το 1987 κανένα καλοκαίρι δεν ήταν ίδιο. Τα κλιματιστικά μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και η λέξη «καύσωνας» άρχισε να προκαλεί πανικό.
Εν τω μεταξύ, το καλοκαίρι του ’87 ξεχάστηκε…

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr