28 Ιούλιος 2014, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Στην Παναγία Σουμελά με ποδήλατο: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ταξίδι

  • Στην Παναγία Σουμελά με ποδήλατο: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ταξίδι

Από την Σουμελά στο Βέρμιο στη Σουμελά στη Τραπεζούντα. Λίγες ώρες πριν από το μεγάλο εγχείρημα ο Παντελής Τζερτζεβέλης μιλάει στο pontos-news.gr για ένα ταξίδι ζωής πάνω σε δυο τροχούς.

Tης Γεωργίας Βορύλλα

Κάποιοι ταξιδεύουν για να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς, κάποιοι άλλοι για να ζήσουν λίγες μέρες το «διαφορετικό», άλλοι για να βρεθούν σε τόπους που τους έχουν δει μόνο μέσα από τα μάτια των παππούδων τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος, μερικά ταξίδια απλώς χαρακτηρίζονται ως «ταξίδια ζωής».

Για τους Ποντίους η Παναγία Σουμελά στη Τραπεζούντα δεν είναι απλά ένας προορισμός. Είναι ένα από αυτά τα ταξίδια ζωής και όταν τελικά πραγματοποιείται είναι ένα ταξίδι μνήμης και συγκίνησης.

Ο Παντελής Τζερτζεβέλης δεν είναι Πόντιος. Η καταγωγή του είναι από τη Μικρά Ασία ωστόσο και για εκείνον η Παναγία Σουμελά φέτος θα είναι το ορόσημό του. Μαζί με άλλους δυο ποδηλάτες, τον Παναγιώτη Σωτηριάδη και τον Βασίλη Γιοσμά, χωρίς τελικά τη συμμετοχή του Βασίλη Καρυοφυλλίδη ο οποίος έχει ποδηλατήσει μέχρι τη Σουμελά πριν από δυο χρόνια, θα ξεκινήσουν να ενώσουν την Μονή του Βερμίου με τη Μονή της Τραπεζούντας. Με ποδήλατο.


Από αριστερά: Παντελής Τζερτζεβέλης, Βασίλης Γιοσμάς, Παναγιώτης Σωτηριάδης

Το τάμα

Το ταξίδι των τριών, με τη συμμετοχή του Γιάννη Κυφωνίδη στο συνοδευτικό αυτοκίνητο και του Χρήστου Μπουκόρου που έχει το ρόλο του φωτογράφου, θα ξεκινήσει την Τετάρτη από το Βέρμιο. Στόχος της ομάδας είναι μετά από 16 ημέρες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, να είναι στη Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. 

«Το 2011 βρέθηκα στον Πόντο ως μέλος μιας δημοσιογραφικής αποστολής η οποία κάλυψε ζωντανά τη θεία λειτουργία. Από τις προηγούμενες ημέρες ερχόμενος σε επαφή με τον κόσμο η καρδιά μου σκιρτούσε καθώς μάθαινα όλο και περισσότερα για την ιστορία της Μονής αλλά και τον ξενιτεμό της θαυματουργής εικόνας της», λέει ο Παντελής Τζερτζεβέλης στο pontos-news.gr.

Τα μετέπειτα χρόνια οι δυσκολίες που πέρασε στον επαγγελματικό τομέα καθώς και μια περιπέτεια υγείας έφερναν συνέχεια στο μυαλό του Παντελή εικόνες από τον Πόντο και τη Σουμελά. «Την τρίτη φορά που ήρθε μέσα μου έκανα ένα τάμα: Παναγία μου θεράπευσέ με και εγώ θα έρθω με το ποδήλατο κοντά σου», αναφέρει.

Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» στο μυαλό του το ταξίδι των 1.800 χιλιομέτρων. Για ένα τάμα και ένα κερί για όλους τους Έλληνες. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζήτησαν να ποδηλατήσουν μαζί με την ομάδα προκειμένου να μεταφέρουν και τα δικά τους τάματα στη Σουμελά.


Η προετοιμασία

Για ένα τόσο μεγάλο και επίπονο ταξίδι απαιτείται σκληρή και εντατική προετοιμασία. Εδώ και έξι μήνες η ομάδα των «3» προπονείται καθημερινά. «Και η προετοιμασία των ποδηλάτων ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς δοκιμάσαμε πολλά διαφορετικά εξαρτήματα μέχρις ότου καταλήξουμε στα καταλληλότερα για το ταξίδι αυτό», μας εξηγεί ο Παντελής Τζερτζεβέλης.

Ούτε τα… βράδια της ομάδας ήταν ξεκούραστα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας έπρεπε να μάζεψουν πληροφορίες για τις περιοχές τις οποίες θα διασχίσουν αλλά και υλικό για τη προβολή της Ελλάδας. «Θέλουμε να αφήσουμε αρκετό “ελληνικό χαρακτήρα” από όπου και αν περάσουμε», τονίζει.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται οι τελικές «πρόβες» που αφορούν το φόρτωμα των ποδηλάτων στο αυτοκίνητο συνοδείας αλλά και ολόκληρου του εξοπλισμού σε αυτό.

Οι προκλήσεις

Η ομάδα των ποδηλατών γνωρίζει ότι έχει μπροστά της πολλά και δύσκολα χιλιόμετρα. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου αναμένεται να είναι μια από τις πρόκλησεις.

«Στόχος μας είναι να ξεκινάμε πολύ νωρίς το πρωί μετά από 9ωρη τουλάχιστον ξεκούραση», αναφέρει ο Παντελής. Στους παράγοντες που συνυπολογίζει είναι και το γεγονός ότι μετά το τέλος του Ραμαζανιού επιστρέφουν στη Τουρκία αρκετοί μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μην «ησυχάζουν» ποτέ!

Για τη φυσιολογική κόπωση που αναμένεται τις τελευταίες έξι ημέρες του ταξιδιού η ομάδα εξετάζει κάποια εναλλακτικά σενάρια για τη διαδρομή η οποία ξεκινάει από Βέρμιο, συνεχίζει σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή και Κήπους. Από κει οι ποδηλάτες θα συνεχίσουν για Ραιδεστό, Κωνσταντινούπολη, Νικομήδεια και Ερενλέρ. Στο αρχικό πλάνο η συνέχεια είναι γίνει να μέσα από Αμάσεια, Σαμσούντα, Κοτύωρα και Τρίπολη με τελικό προορισμό την Τραπεζούντα.

Χορηγός επικοινωνίας pontos-news.gr