28 Ιούλιος 2014, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Δίχτυ προστασίας για τα «κόκκινα» νοικοκυριά σχεδιάζει η κυβέρνηση

  • Δίχτυ προστασίας για τα «κόκκινα» νοικοκυριά σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ενοίκιο αντί δόσης για τα κόκκινα στεγαστικά προωθεί η κυβέρνηση για όσους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, όπως δήλωσε στα «Νέα» ο υπουργός οικονομικών.
Το μέτρο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις ρυθμίσεις που θα γίνουν από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους οι δανειολήπτες τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Ένα είδος leasing

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, οι τράπεζες θα μπορούν μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing, που ίσως προβλέπει στο τέλος και δυνατότητα επαναγοράς.

Παράλληλα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με τα μέτρα αυτά, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο, ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση του leasing, εφόσον υιοθετηθούν τελικά αυτές οι λύσεις.

Και προγράμματα απασχόλησης

Στο δίχτυ που ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης, εκτός από την επιδότηση ενοικίου, θα εντάξει και προγράμματα για την απασχόληση.

Σημειώνεται ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών είναι 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. είναι προβληματικά, δηλαδή καθυστερούμενα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr