25 Ιούλιος 2014, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Στην εφορία κι αν χρωστάς, το ακίνητο πουλάς!

  • Στην εφορία κι αν χρωστάς, το ακίνητο πουλάς!

Ναι στις μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμη και αν οφείλεται ο ΕΝΦΙΑ.

Eπιτρέπεται τελικά η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβιβάσεων ακινήτων ακόμη και αν οφείλεται ο φόρος ακινήτων.
Αυτό διευκρινίζει σε ανακοίνωση του σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο αποδίδει σε ατομική απάντηση, που δόθηκε από υπάλληλο του υπουργείου στο πλαίσιο ερωτήματος που υποβλήθηκε, δημοσιεύματα που το έφεραν να θέτει ως όρο την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τη μεταβίβαση ακινήτων.

Αναφερόμενο στην απάντηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο γενικότερο ζήτημα της δυνατότητας μεταβίβασης ακινήτου χωρίς προηγούμενη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ».

Αποσπασματική(!) ερμηνεία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η συγκεκριμένη απάντηση της ανωτέρω υπαλλήλου βασίστηκε σε αποσπασματική ερμηνεία μεμονωμένων διατάξεων, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική διάταξη που αφορά τον ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α παρ.3 του Ν. 4174/2013), σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων.
Τον φόρο στην περίπτωση αυτή υποχρεούται να εισπράξει από τον πωλητή ο συμβολαιογράφος, κατά τον χρόνο σύνταξης του συμβολαίου και εν συνεχεία να τον αποδώσει στη φορολογική διοίκηση».

Διαβάστε επίσης: Δεν τους πλήρωσες; Δε μπορείς να το μεταβιβάσεις

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr