25 Ιούλιος 2014, 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Καλοκαίρι... καιρός για ένα ταξίδι στην γνώση μέσα από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας!

  • Καλοκαίρι... καιρός για ένα ταξίδι στην γνώση μέσα από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας!

Καλοκαίρι... καιρός για ένα ταξίδι στην γνώση μέσα από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας!

Το καλοκαίρι ίσως αποτελεί για πολλούς την καλύτερη εποχή του έτους, γιατί είναι συνδεδεμένη με τις διακοπές και την ξεκούραση. Τι καλύτερο από το να ηρεμείς μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου σου μέσα από ιστορικά βιβλία, που μετέφεραν οι Πόντιοι προγονοί μας στον ξεριζωμό του 1922; Η βιβλιοθήκη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας θα λειτουργεί τον μήνα Ιούλιο τις πρωινές ώρες από 9.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. προσφέροντας ένα υπέροχο ταξίδι στην γνώση!

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων στη Νάουσα φιλοξενεί πάνω από 900 παλιά βιβλία από την Αργυρούπολη του Πόντου και διατηρεί αυτούσια την ποντιακή παράδοση με ποντιακά τραγούδια, χορούς και ποντιακό πολιτισμό. Ο ξεριζωμός του 1922 έφερε τους Αργυρουπολίτες στη Νάουσα. Οι πόντιοι πρόσφυρες, μετέφεραν περίπου 5000 τόμους βιβλίων, από τους οποίους διασώζονται οι 972 στη βιβλιοθήκη της λέσχης.

Οι Πόντιοι της Νάουσας, συνεχίζουν τον ποντιακό πολιτισμό. Ο ποντιακός χορός και τα τραγούδια, η λύρα και η ιστορία των παπούδων μας, περνούν στις νέες γενιές με τη συμμετοχή τους στο χορευτικό τμήμα, στην εκμάθηση της ποντιακής λύρας και τις άλλες εκδηλώσεις της Λέσχης.

Ιστορικό της βιβλιοθήκης της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

Στην Αργυρούπολη του Πόντου, γνωστή για τα περίφημα μεταλλεία της, το 1888 ιδρύεται ο Φιλεκπαιδευτικός σύλλογος «Μεταλλεύς» και επανιδρύεται το 1908 με την επωνυμία «Γ. Κυριακίδης» στη μνήμη του φιλόλογου Κυριακίδη, που δώρησε τη βιβλιοθήκη του.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών έρχονται στην Ελλάδα το 1924 και οι τελευταίοι Αργυρουπολίτες, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, όπου έζησαν και μεγαλούργησαν χιλιετίες.

Ο Σύλλογος φρόντισε να φέρουν με μύριες δυσκολίες, στη νέα τους πατρίδα και τα ιερά τιμαλφή των εκκλησιών και τα βιβλία του Φροντιστηρίου. Από τις προσφυγικές οικογένειες, ογδόντα (80) εγκαθίστανται στη Νάουσα, όπου αρχίζει από το 1925 να λειτουργεί η Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε πρώην Τουρκικό τέμενος.

Το 1927 με απόφαση του πρωτοδικείου Βέροιας, ιδρύεται ο Φιλεκπαιδευτικός σύλλογος Ναούσης «Ο Κυριακίδης».

Ο Αντ. Σιγάλας, καθηγητής παπυρολογίας - παλαιολογίας, επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη του συλλόγου το 1929. Με την κατάρευση του τεμένους και την διάλυση του συλλόγου, τα βιβλία και η κινητή περιουσία περνά στην κυριότητα του Δήμου, ο οποίος τα παραχωρεί στο εργατικό κέντρο Νάουσας. Όταν όμως το 1949 ξαναεπισκέπτεται τη Νάουσα ο κ. Αντ. Σιγάλας από τους 5.000 χιλ. τόμους που στόλιζαν τα ράφια άλλοτε της βιβλιοθήκης, βρήκε μόνο 968 τόμους, 70 χειρόγραφα, ένα φιρμάνιο και πέντε κώδικες.

Πέρα όμως από τα βιβλία, κάνει αναφορά για πολύτιμες θρησκευτικές εικόνες και κειμήλια, που τα πολυτιμότερά τους σώζονται και εκτίθενται στο Μπενάκειο Μουσείο Αθηνών.

Μετά τα βιβλία μεταφέρονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου έμειναν μέχρι το 1949, χρονιά που καίγεται η Νάουσα.

Γι' αυτό τα βιβλία μεταφέρονται στα υπόγεια του Δημαρχείου όπου έμειναν μέχρι το 1964. Εκεί είναι σίγουρο ότι χάθηκαν περισσότεροι από 200 τόμοι. Σήμερα στη βιβλιοθήκη μας απόμειναν 972 τόμοι από τους 5.000 χιλ. και αυτοί αργοπεθαίνουν. Δεν περιμένουν. Είναι τα μοναδικά ζωντανά υπολείμματα της παιδείας και τους Ελληνικού πολιτισμού της Ανατολής. Η επιστημονική τους αξία είναι ανεκτίμητη. Η κατάστασή τους δεν επιδέχεται παρεμβάσεις ούτε σε μελετητές. Η συντήρησή τους έχει μεγάλο κόστος.

Για αυτό τον λόγο η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έχει διοργανώσει στο παρελθόν ραδιοτηλεμαραθώνιο με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας
Δείτε τα στοιχεία της Λέσχης