24 Ιούλιος 2014, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Δεν τους πλήρωσες; Δε μπορείς να το μεταβιβάσεις

  • Δεν τους πλήρωσες; Δε μπορείς να το μεταβιβάσεις

Εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα απαιτείται πιστοποιητικό πληρωμής των φόρων της τελευταίας πενταετίας. Πότε θα εκκαθαριστεί ο νέος φόρος.

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις των ακινήτων για τα οποία την τελευταία πενταετία δεν έχει πληρωθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) βάζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Η οδηγία προς τις εφορίες είναι «να εφαρμοστεί ο νόμος που ισχύει ήδη από πέρσι».

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές ακινήτων χωρίς το πιστοποιητικό καταβολής φόρου θα θεωρούνται άκυρες. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία να αρνηθούν οποιαδήποτε μετεγγραφή ή καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία αν το συμβολαιογραφικό έγγραφο δε συνοδεύεται από πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Υπολογίζεται ότι ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων αναμένεται να εκκαθαριστεί εντός του πρώτου 15νθήμετου του Αυγούστου. Στη συνέχεια θα αποσταλούν στους φορολογούμενους ηλεκτρονικά μηνύματα που θα τους ενημερώνουν ότι μπορούν εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης αναμένεται να ζητηθεί έως το τέλος Αυγούστου ενώ η τελευταία, εκτός απροόπτου, θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από τη Καθημερινή