23 Ιούλιος 2014, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Φτιάχνουν ξανά το γιγάντιο τυρί στα Ζωνιανά με την συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Ηρακλείου

  • Φτιάχνουν ξανά το γιγάντιο τυρί στα Ζωνιανά με την συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Ηρακλείου

Ο Πόντος και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ηρακλείου έχουν φέτος ξεχωριστή θέση στην μεγάλη Παγκρήτια Γιορτή Βοσκού και Τυριού στα Ζωνιανά του Δήμου Μυλοποτάμου.

Για 7η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών και οι φορείς του χωριού μέσα από σειρά δράσεων θα αναδείξουν τα ήθη, τις συνήθειες και τη ζωή των βοσκών της οροσειράς του Ψηλορείτη και παράλληλα οι νοικοκυρές θα παρουσιάσουν τις ιδιαίτερες σπιτικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας, με συνταγές και μεθόδους παρασκευής, όπως τις έμαθαν από τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους.

Στην διαδραστική εκδήλωση, δυναμικό θα είναι το παρόν από την νεολαία, που συμμετέχει σε μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. Με τέχνη και συνέπεια οι νέοι και οι νέες θα στήσουν ένα όμορφο γλέντι στην πλατεία του χωριού, όπως συνεχίζεται να γίνεται στα Ζωνιανά και στα γύρω χωριά, όταν οι άνθρωποι έχουν χαρές!

Συμμετέχουν ο Όμιλος των Βρακοφόρων της Κρήτης και ο Σύλλογος «Τ’ Αόρι» με τους εξαιρετικούς χορευτές τους ενώ φέτος ο Πόντος έχει την δική του θέση στο γλέντι της πλατείας με την Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι και φέτος το τυρί. Το γιγαντιαίων διαστάσεων τοπικό κεφαλοτύρι, που ζυγίζει περίπου ένα τόνο!

Το τυρί, παρασκευάστηκε από τους τυροκόμους του χωριού με την βοήθεια των τυροκόμων και του προσωπικού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, το οποίο αφού κοπεί θα προσφερθεί στο κοινό όπως κάθε χρόνο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27 Ιουλίου και θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα ενώ τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μυλοποτάμου.