23 Ιούλιος 2014, 14:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κυκλοφορεί κακόβουλο λογισμικό

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Κυκλοφορεί κακόβουλο λογισμικό

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί για το CTB-Locker.

Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό εντόπισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού, το CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker) που αποτελεί την εξέλιξη του κακόβουλου λογισμικού Cryptolocker Ransomware.

Το κακόβουλο λογισμικό που ανιχνεύεται ως «Critroni», με την εγκατάσταση του στο λειτουργικό σύστημα, κρυπτογραφεί διάφορους τύπους αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κλπ) και στη συνέχεια ‘κλειδώνει’ τον υπολογιστή, ζητώντας χρήματα για ξεκλειδωθούν τα αρχεία. Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC). Εάν το θύμα δεν διαθέτει bitcoins, οι δημιουργοί του λογισμικού παρέχουν οδηγίες για την απόκτησή τους.

Όπως στο Cryptolocker, το κακόβουλο λογισμικό «Critroni» δημιουργεί ένα ζεύγος δημόσιου και ιδιωτικού «κλειδιού», που ουσιαστικά είναι κωδικοί αριθμοί, οι οποίοι «ξεκλειδώνουν» τον μολυσμένο υπολογιστή.

Μέτρα προστασίας

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να πάρουν μέτρα προστασίας για την αποφυγή μόλυνσης από το κακόβουλο λογισμικό:

• Nα ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
• Nα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.
• Nα χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
• Και να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210-6476464 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr