23 Ιούλιος 2014, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Έχει «μύτη» ο ελέφαντας!

  • Έχει «μύτη» ο ελέφαντας!

Κι όμως δεν είναι οι σκύλοι τα ζώα με την καλύτερη όσφρηση!

Σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα τα ζώα που διαθέτουν την ανώτερη αίσθηση όσφρησης είναι οι ελέφαντες!

Οι ελέφαντες, χάρη στη μακριά προβοσκίδα τους και τα γονίδιά της, έχουν πέντε φορές καλύτερη όσφρηση από τους ανθρώπους και υπερδιπλάσια σε σχέση με τους σκύλους που φημίζονται για την ευαίσθητη μύτη τους.

Οι ερευνητές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον Γιοσιχίτο Νιιμούρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Genome Research», ανέλυσαν δείγματα από διάφορα θηλαστικά, συγκρίνοντας πόσα γονίδια για εξειδικευμένους κυτταρικούς υποδοχείς για την όσφρηση διαθέτει το καθένα.

Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες, κατέχοντας σχεδόν 2.000 γονίδια όσφρησης, έναντι περίπου 1.000 των σκύλων, μυρίζουν καλύτερα το περιβάλλον τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα που μελετήθηκαν.

Έχασαν τα πρωτεία οι ποντικοί

Έως σήμερα κάτοχος του ρεκόρ ευαίσθητης μύτης εθεωρείτο ο αρουραίος, αλλά πλέον χάνει τα σκήπτρα, καθώς τελικά διαθέτει πολύ λιγότερα σχετικά γονίδια (γύρω στα 1.300).

Οι ερευνητές πάντως δεν έχουν κατανοήσει πλήρως πώς «δουλεύουν» τα εν λόγω γονίδια.

Σε κάθε περίπτωση, η οσφρητική ικανότητα βοηθά ένα είδος να επιβιώσει καλύτερα στο περιβάλλον του, βρίσκοντας πιο εύκολα τροφή και συντρόφους, ενώ μπορεί να αποφεύγει πιο αποτελεσματικά και τα ζώα - θηρευτές.

Τα γονίδια της όσφρησης κωδικοποιούν μια σειρά από πρωτεΐνες, οι οποίες βρίσκονται στα κύτταρα της ρινικής κοιλότητας και προσδένονται στα μόρια των οσμών.

Στη συνέχεια, τα νευρικά κύτταρα μεταφέρουν τις πληροφορίες για τις μυρωδιές στον εγκέφαλο, όπου γίνεται η ταξινόμηση και η αντίδραση στα ερεθίσματα.

Οι άνθρωποι διαθέτουν πολύ λίγα γονίδια (μόλις 396) σχετικά με τους υποδοχείς της όσφρησης, πράγμα που δείχνει ότι ως είδος έχουμε σταδιακά πάψει να εξαρτιόμαστε από την μύτη μας, αλλά αντίθετα έχουμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην όραση.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr