20 Ιούλιος 2014, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Κύπρος, ανοιχτές οι πληγές από την τουρκική εισβολή

  • Κύπρος, ανοιχτές οι πληγές από την τουρκική εισβολή

Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας για τα 40 χρόνια από τον Ιούλιο του 1974

Με τις δέουσες τιμές η Κυπριακή Δημοκρατία δια του Προέδρου της Νίκου Αναστασιάδη και η Ελληνική Δημοκρατία δια της Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Μαρίας Κόλια Τσαρουχά, τίμησαν τους πεσόντες και αγνοούμενους της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Στο στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτήριου Σταυριανάκου στη Μαλούντα αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ και δέηση υπέρ υγείας και ανευρέσεως των αγνοουμένων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης

Να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 1974 με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών στην Κύπρο ζήτησε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της σημερινής 40η επετείου μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες, που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ περί «προσπάθειας της κυβέρνησης για αλλοίωση ιστορικών γεγονότων» ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «τα γεγονότα είναι που γράφουν την ιστορία και κανένας δεν μπορεί να τα αλλοιώσει».
Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επισημαίνει ότι η παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων που άρχισε τον Φεβρουάριο, «δεν έχει σημειώσει πρόοδο», εκτιμά ωστόσο ότι «σήμερα υπάρχουν τα δεδομένα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό σχέδιο λύσης που να γίνει αποδεχτό από τον Κυπριακό λαό».

Η Σοφία Βούλτεψη

Αθήνα και Λευκωσία θα συνεχίσουν να δίνουν τον δίκαιο αγώνα υπεράσπισης των εθνικών δικαίων, με ενότητα και συντονισμό, έως την τελική δικαίωση, για να μην επικρατήσει η λογική των «τετελεσμένων», για να μην κερδίσει ο «Αττίλας του Διχασμού», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Η κυρία Βούλτεψη προσθέτει πως αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο για όσους έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπέρ πατρίων εδαφών, εκείνο το φοβερό τριήμερο, από τις 20 ως τις 22 Ιουλίου 1974.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σαράντα χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοικτές: η συνεχιζόμενη, παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή και ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων, το δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, ο ξεριζωμός των διακοσίων χιλιάδων και πλέον εκτοπισμένων αδελφών μας, η σύληση των ορθόδοξων τόπων λατρείας και των αρχαίων μνημείων του πολιτισμού μας υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η Ελλάδα θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, συμπαραστάτης και αρωγός του κυπριακού Ελληνισμού» βεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ

Σήμερα ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Δυστυχώς, οι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν έχουν φέρει μέχρι τώρα αποτελέσματα που να γεννούν αισιοδοξία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει δίκαιη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο ΝΑΤΟ-ΕΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr