17 Ιούλιος 2014, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:20

Πωλητήριο στο διάσημο σπίτι της οικογένειας «Κοκοβίκου»

  • Πωλητήριο στο διάσημο σπίτι της οικογένειας «Κοκοβίκου»

Αποκρατικοποιήσεις στη «σκιά» της Ακρόπολης - 12 ακίνητα στην Πλάκα βγάζει στο «σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ.

Ένα από τα νέα ακίνητα που εκποιεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην Πλάκα, είναι το σπίτι που το 1965 γυρίστηκε η διάσημη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Πρόκειται για το διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Τριπόδων 32, εκεί που ο «Αντωνάκης» και η «Ελενίτσα», η οικογένεια Κοκοβίκου, έγραψαν τη δική τους ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο.

Στην αυλή του σπιτιού στις αρχές του 1800 χτίσθηκε και στεγάστηκε η τουρκική στρατιωτική διοίκηση, ενώ στο περιβάλλον οικόπεδο έχουν γίνει κατά καιρούς εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές.

Στη νοτιοδυτική γωνία η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε ότι παλαιότερα στο σημείο εκείνο λειτουργούσαν δημόσια ουρητήρια.

Ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά πιο βαθιά μέσα στη γη ανακαλύφθηκε ότι εκεί λειτουργούσαν επίσης αρχαίες βεσπασιανές (δημόσιες τουαλέτες).«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»

Το πανέμορφο αυτό κτίριο που αργότερα εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι διατηρείται η σκάλα που οδηγούσε στα επάνω πατώματα, εκεί που η Μάρω Κοντού έδινε ομηρικές μάχες με την «κακιά» γειτόνισσά της Τασώ Καβαδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία βραβεύτηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο, ενώ συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr