17 Ιούλιος 2014, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:20

Άκαρπη η Σύνοδος Κορυφής

  • Άκαρπη η Σύνοδος Κορυφής

Εμπόδια οι εθνικοί και κομματικοί εγωισμοί.

Υπομονή μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ενδεχομένως την προεδρία του Eurogroup, αφού κατέστη αδύνατο να συμφωνήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που έληξε σήμερα τα ξημερώματα.

Ούτε δυο μήνες μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και οι «28» δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν εθνικούς και κομματικούς εγωισμούς, έτσι ώστε να βρεθεί συναινετική λύση επί του συνολικού πακέτου των θεμάτων.

Όπως αναγνώρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Xέρμαν Βαν Ρομπέι κατά τη σημερινή Σύνοδο δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουμε στο σημείο για να υπάρξει συναινετική λύση επί του συνολικού πακέτου και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε νέα Σύνοδο στις 30 Αυγούστου. Ωστόσο ο κος Ρομπέι εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει απόφαση τον επόμενο μήνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη-μέλη θα δώσουν στο νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τις επόμενες εβδομάδες ή έως το τέλος του Ιουλίου τα ονόματα των επιτρόπων.

Με SMS την επόμενη φορά

«Είπα στον Ρομπέι, την επόμενη φορά να μας στείλει με SMS εάν υπάρχει συμφωνία για να μην κάνουμε χωρίς λόγο το ταξίδι»  είπε ενοχλημένος ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι λόγω της μη καρποφορίας της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «η συνάντηση θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική εάν υπήρχε καλύτερη οργάνωση».

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε με αφορμή την πρόταση της Ιταλίας να αναλάβει διάδοχος της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε, Κάθριν Άστον, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φρεντερίκα Μοργκερίνι.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr