16 Ιούλιος 2014, 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:19

Ουκρανία και ζητήματα διαδοχής στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

  • Ουκρανία και ζητήματα διαδοχής στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι «28»  παρουσία και του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με βασικό θέμα στην ατζέντα το αδιέξοδο στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σήμερα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που εξελέγη χθες πρόεδρος της Κομισιόν.

Η επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία δε θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη. Η εξέλιξη αυτή ενισχύεται και από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών που διαμηνύουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με την Ευρώπη. «Να πάρει ισχυρή θέση υπέρ της Ουκρανίας» καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση η ουκρανική προεδρία.

Και τα νέα πρόσωπα

Οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να συζητήσουν και για τα πρόσωπα που πρόκειται να διαδεχτούν τη Κάθριν Άστον στη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ειδικά για τη πρώτη θέση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραμένει… γένους θηλυκού.

Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επικρατέστερες θεωρούνται η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι και η επίτροπος της Βουλγαρίας Κριστίνα Γκεοργκίεβα. Ως διάδοχο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι η Βρετανία προτείνει τον πρώην επικεφαλής της βουλής των Λόρδων ενώ ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι και αυτό της πρωθυπουργού της Δανίας σενάριο στο οποίο αντιδρά η Γαλλία καθώς η Δανία είναι εκτός ευρώ.

Γρίφος ο Έλληνας επίτροπος

«Ανοιχτές» παραμένουν και οι θέσεις των επιτρόπων κάθε χώρας στην επόμενη Κομισιόν. Το θέμα τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία δεν έχει κρύψει ότι την ενδιαφέρει η θέση. Σε ανανέωση της θητείας της ελπίζει η Μαρία Δαμανάκη ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του νυν υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr