16 Ιούλιος 2014, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:15

Πρόστιμα και πρόσθετος φόρος για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

  • Παράταση λίγων ημερών για κατάθεση των δηλώσεων χωρίς πρόστιμα

Μόλις το 1% δεν υπέβαλε δήλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ

Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη θα βάλει το 1% των φορολογούμενων που δε συμπλήρωσε έγκαιρα τη φορολογική του δήλωση. Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από τις 14 του μήνα, αφού η οριστική προθεσμία παρήλθε τη Δευτέρα.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι θα επιβληθεί:
- πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου, για κάθε μήνα καθυστέρησης
- για τις περιπτώσεις που δε προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δε προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, πρόστιμο 100 ευρώ.

Τα στατιστικά των δηλώσεων

Συνολικά 5,8 εκατ. δηλώσεις υποβλήθηκαν φέτος, εκ των οποίων οι 276 χιλιάδες την τελευταία ημέρα της παράτασης που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, μόλις 78 ήταν οι φορολογούμενοι που έσπευσαν να συμπληρώσουν τη δήλωση τους στις 20 Μαΐου, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία. Ένας στους πέντε φορολογούμενους συμπλήρωσε τη δήλωση του την τελευταία εβδομάδα ενώ έξι στους δέκα τον τελευταίο μήνα.

Μέσα σε μια εβδομάδα στάλθηκαν ηλεκτρονικά 90 χιλιάδες τροποποιητικές δηλώσεις, όταν το 2013 ο ίδιος αριθμός δηλώσεων που είχε υποβληθεί χειρόγραφα είχε εκκαθαριστεί από τις Δ.Ο.Υ. μετά τον Οκτώβριο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr