15 Ιούλιος 2014, 17:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2015, 16:24

Από τη Σουμελά του Βερμίου στη Σουμελά του Πόντου με ποδήλατο

  • Από τη Σουμελά του Βερμίου στη Σουμελά του Πόντου με ποδήλατο

Πέντε ποδηλάτες ξεκινούν να διανύσουν 1.890 χιλιόμετρα σε ένα ταξίδι πίστης και δύναμης

Πόσα «πράγματα» χρειάζεται κάποιος για να κάνει ένα ταξίδι ζωής; Για τους πέντε ποδηλάτες που θα ξεκινήσουν από τη Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, αρκούν οι δυο τους ρόδες και η πίστη στον στόχο τους. Αυτό που σχεδιάζουν είναι σε περίπου 16 ημέρες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, να καταφέρουν να είναι στη λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στη Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

«Επιθυμία  μας είναι να ανάψουμε ένα συμβολικό κερί από όλους του Έλληνες στην Παναγιά του όρους Μελά καταθέτοντας μία πλακέτα συμβολική υπέρ πάντων, όπου θα συνοδεύεται από τις προσευχές όλων των συμπολιτών μας»,  λέει ο επικεφαλής της προσπάθειας, δημοσιογράφος ειδικού τύπου, Παντελής Τζερτζεβέλης.

Στο ταξίδι, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας είναι και το pontos-news.gr, τον Παντελή θα συντροφεύσουν ο Παναγιώτης Σωτηριάδης, συνταξιούχος, ο Βασίλης Γιοσμάς, τεχνικός και προπονητής ποδηλασίας και ο Στέφανος Κυρτσούς, τεχνικός. Όλα τα μέλη της ομάδας είναι παλιοί αθλητές της ποδηλασίας, ορειβάτες και, γενικά, άνθρωποι του εναλλακτικού τουρισμού.  

Και ένας παλιός γνώριμος!

Οι «4» αποτελούν τον πυρήνα της ομάδας που σχεδίασε το ταξίδι. Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν, στην παρέα προστέθηκε και ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, «παλαίμαχος» στη διαδρομή μέχρι τη Τραπεζούντα με ποδήλατο.

Το 2012 ο Βασίλης, σε ένα ταξίδι – όνειρο, όπως το είχε χαρακτηρίσει, ποδηλάτησε για 62 ημέρες, γράφοντας στο κοντέρ του 4.500 χιλιόμετρα και περνώντας περισσότερα από 400 χωριά και πόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τότε το εγχείρημα του είχε λάβει διαστάσεις ακόμα και στον διεθνή Τύπο. Παρά το γεγονός ότι το ταξίδι του ήταν προσκυνηματικό, ο ίδιος δήλωνε ότι σκοπός του ήταν να πατήσει τα άγια χώματα της ματωμένης πατρίδας με κάθε τρόπο. «Συνάντησα Πόντιους στα πιο απίθανα μέρη!», θα πει ο Βασίλης όταν επιστρέψει πίσω στη Ελλάδα.

Το ταξίδι

Η ομάδα των «5», πλέον, θα ξεκινήσει το ταξίδι της στις 30 Ιουλίου. Την πρώτη ημέρα, στόχος είναι να διανύσουν 100 χιλιόμετρα έως τη Θεσσαλονίκη και το Λευκό Πύργο. Από εκεί το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Μέρα 2η: Θεσσαλονίκη – Καβάλα: 160 χλμ.
Μέρα 3η: Καβάλα – Φανάρι Κομοτηνής: 120 χλμ.
Μέρα 4η: Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη – Κήποι – Ύψαλα (Ipsala): 103 χλμ.
Μέρα 5η: Ύψαλα (Ipsala) – Ραιδεστός (Tekirdag): 120 χλμ.
Μέρα 6η: Ραιδεστός (Tekirdag) – Κωνσταντινούπολη (Instanbul): 150 χλμ.
Μέρα 7η: Κωνσταντινούπολη (Instanbul) – Νικομήδεια (Izmit): 120 χλμ.
Μέρα 8η: Νικομήδεια (Izmit) – Ερενλέρ (Erenler): 140χλμ.
Μέρα 9η: Ερενλέρ (Erenler) –  Γενιτσαγά (Υenicaga): 155χλμ.
Μέρα 10η: Αμάσεια (Amasya) – Σαμψούντα (Samsun): 130 χλμ.
Μέρα 11η: Σαμψούντα (Samsun)  – Φάτσα (Fatsa) – Κοτύωρα (Ordu): 155 χλμ.
Μέρα 12η: Κοτύωρα (Ordu) – Τρίπολη (Tirebolu): 100 χλμ.
Μέρα 13η: Τρίπολη (Tirebolu) – Τραπεζούντα (Trabzon): 110 χλμ.
Μέρα 14η: Τραπεζούντα (Trabzon) – Σουμελά (Sumela): 60 χλμ.

Χορηγός επικοινωνίας pontos-news.gr