15 Ιούλιος 2014, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:34

Να σβήσει κάθε τι ελληνικό στην επικράτειά της επιχειρεί η Τουρκία

  • Να σβήσει κάθε τι ελληνικό στην επικράτειά της επιχειρεί η Τουρκία

Με απόφαση της κυβέρνησης στην Άγκυρα, ξηλώνονται όλες οι ελληνικές και αρμένικες επιγραφές στην Τουρκία

Την αντικατάσταση όλων των επιγραφών μειονοτικών ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε η κυβέρνηση της γείτονος , σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Taraf». Η απόφαση επιβάλλει πλέον όλες οι επιγραφές μειονοτικών ιδρυμάτων -κυρίως σχολείων- να είναι γραμμένες στην τουρκική γλώσσα. Σε διαφορετική περίπτωση θα ξηλώνονται και θα αντικαθίστανται από επιγραφές στα τούρκικα, αναφέρεται στη σχετική απόφαση που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Η εφημερίδα «Taraf» καταγράφει ορισμένα από τα μειονοτικά σχολεία και ιδρύματα, στα οποία θα έχει άμεση εφαρμογή η σχετική απόφαση. Πρόκειται για ιστορικά σχολεία της Πόλης: το Ελληνικό Ιωακείμειο Λύκειο Θηλέων, το Ζάππειο Λύκειο, το Ζωγράϕειο Λύκειο και η Εμπορική Σχολή, το Αρμένικο Λύκειο Esayan, το Αρμένικο Λύκειο Getronagan και τα αρμενικά σχολικά ιδρύματα, Nynyan και SurtHaç.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απόφαση για τη γλωσσική ισοπέδωση ελήφθη εξαιτίας πολλών γραφειοκρατικών προβλημάτων με τη χρήση άλλων γλωσσών, εμφανής όμως είναι η προσπάθειά της να εκτουρκίσει τα πάντα.

Τμήμα Σύνταξης pontos-news.gr