12 Ιούλιος 2014, 09:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:34

Πωλούν στο ebay λείψανο της Αγίας Αικατερίνης;

  • Πωλούν στο ebay λείψανο της Αγίας Αικατερίνης;

Σε μια εποχή που τα πάντα πωλούνται και τα πάντα αγοράζονται, από το αλισβερίσι δεν γλιτώνουν ούτε ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας. Απόδειξη, η πρωτοφανής αγγελία που αναρτήθηκε στη μεγαλύτερη ιστοσελίδα διαδικτυακών δημοπρασιών, με την οποία βγήκε στο σφυρί τμήμα του λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης!

Δεν είναι γνωστό αν το εν λόγω λείψανο είναι αυθεντικό ή όχι, πάντως αυτό υποστηρίζει ο πωλητής από την Ελλάδα που έβαλε τη σχετική αγγελία στο ebay.com. Συγκεκριμένα, η αγγελία αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες και είναι διατυπωμένη στα αγγλικά. Με αυτήν τέθηκε σε δημοπρασία «ελληνική ορθόδοξη λειψανοθήκη της Αγίας Αικατερίνης», με τιμή εκκίνησης τα 350 δολάρια, ενώ η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφίες του αντικειμένου.Επιγραφή στα ελληνικά

Σύμφωνα με την περιγραφή που δίνει ο πωλητής, πρόκειται για μια ορθόδοξη λειψανοθήκη («reliquary box») με διαστάσεις 22 x11 εκατοστά, που περιέχει ένα χοντρό κομμάτι ξύλου με την επιγραφή στα ελληνικά «το χέρι της Αγίας Αικατερίνης» (όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, η ακριβής επιγραφή είναι «Η χειρ της Αγήας Αικατερίνας»)! Ο πωλητής συνεχίζει την περιγραφή αναφέροντας ότι στο κέντρο υπάρχει ένα ασημένιο χέρι με μια ορθογώνια οπή, η οποία περιέχει τμήμα ιερού λειψάνου («a piece of holy relic»), ενώ στο κάλυμμα υπάρχει μια εικόνα της αγίας, ζωγραφισμένη σε καμβά.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία της λειψανοθήκης, ο πωλητής αναφέρει ότι «δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά είναι παλιά, πιθανόν από τον 18ο-19ο αιώνα». Σχετικά με την προέλευσή της, υποστηρίζει ότι «ανήκε σε δύο αδελφούς μοναχούς που την είχαν φέρει από τους Αγίους Τόπους», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η θήκη με το ιερό λείψανο (;) συγκέντρωσε συνολικά τέσσερις προσφορές, από 350 έως 400 δολάρια. Τα τρία πρώτα χτυπήματα έγιναν στις 6 του μήνα, ενώ το τελευταίο χθες. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι χθες ο πωλητής ματαίωσε τη δημοπρασία και οι σχετικές προσφορές ακυρώθηκαν, επειδή το αντικείμενο, με κωδικό αριθμό 251580470032, «δεν είναι πλέον διαθέσιμο».

Η αποκάλυψη για την online δημοπρασία έγινε από την ιστοσελίδα dogma.gr που ανάρτησε το σχετικό θέμα στη 1.13 χθες το μεσημέρι. Τυχαίο ή όχι, η δημοπρασία σταμάτησε και οι προσφορές ακυρώθηκαν λίγη ώρα αργότερα, στις 2.31 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, όπως αναφέρεται στο ιστορικό του eBay.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ίδιος πωλητής έχει βγάλει σε δημοπρασία και άλλα αντικείμενα θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, σε ισχύ ήταν χθες δημοπρασία εικόνας του Αγίου Ματθαίου, που χρονολογείται στα «τέλη του 17ου ή αρχές του 18ου αιώνα», καθώς και ενός βιβλίου του 1810, με τίτλο «Χρυσοστόμου - Περί Ιερωσύνης».

Πηγή: espressonews.gr