11 Ιούλιος 2014, 15:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:34

Η Μητρόπολη Ξάνθης για την τουρκική πρόκληση με την ταινία «Κωδικός Σουμελά»

  • Η Μητρόπολη Ξάνθης για την τουρκική πρόκληση με την ταινία «Κωδικός Σουμελά»

Σε σκηνικό για την προσβολή της θρησκευτικής πίστης μετέτρεψαν τη Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα οι Τούρκοι.

Την έντονη αντίδραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης προκάλεσε η τούρκικη ταινία "Κωδικός Σουμελά", που στο όνομα της "ψυχαγωγίας" εξευτέλισε ένα από τα σύμβολα της χριστιανικής πίστης και του ποντιακού ελληνισμού. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από τον Τύπο, η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθωρίου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναφέρεται σε "προσβολή των ιερών και των οσίων της πίστεώς μας" και αναλυτικά επισημαίνει τα εξής:

1. Η διακωμώδηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας καθώς και του ιερού κλήρου στο όνομα της ελευθερίας της τέχνης είναι απαράδεκτη.

2. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά υπήρξε ένα σπουδαίο μοναστικό κέντρο του Πόντου και διατηρεί μέχρι και σήμερα την αίγλη της. Αποτελεί το πλέον σημαντικό ιερό του Ποντιακού Ελληνισμού και η βεβήλωση των χώρων της που επιχειρείται με την εν λόγω ταινία είναι προσβολή τόσο στην ιστορική μνήμη όσο και στην πολιτιστική ταυτότητα εκατομμυρίων ανά τον κόσμο Ποντίων.

3. Όπως μας ενημερώνουν τα σχετικά δημοσιεύματα η εν λόγω ταινία εδώ και λίγο καιρό έχει αναπαραχθεί σε DVD με αγγλικούς υπότιτλους το οποίο διανέμεται σε όλη την Ευρώπη όπου υπάρχουν Τούρκοι μετανάστες. Είναι βέβαιο πως προσβάλλοντας τη χριστιανική πίστη η ταινία αυτή δεν συντελεί στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Όταν προ ετών, στα γυρίσματα ενός επεισοδίου ελληνικής τηλεοπτικής σειράς που γυρίζονταν έξω από ένα τζαμί στην περιοχή της Θράκης οι ηθοποιοί στάθηκαν στο στέγαστρο του τζαμιού, προξενήθηκε σάλος όχι μόνο ανά το πανελλήνιο αλλά και πανευρωπαικά. Τώρα που έχουμε μία κατάφορη προσβολή της θρησκευτικής πίστης, γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες αντιδράσεις;

4. Η Ιερά Μητρόπολις, σε συνεργασία με την Μουφτεία πριν από μερικά χρόνια εξέδωσε τα «Θρησκευτικά Μνημεία της Ξάνθης» για να καταδείξει ότι σέβεται τους τόπους της λατρείας των αλλων, αλλά και να δώσει ένα μήνυμα στους γείτονες μας και σε όλο τον κόσμο, ότι μόνο στον αλληλοσεβασμό θεμελιώνεται η ειρηνική συνύπαρξη.

5. Οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε ότι αντίστοιχες ενέργειες προσβολής της ορθόδοξης πίστης λαμβάνουν χώρα και στην πατρίδα μας και μάλιστα πρόσφατα από βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου οι οποίοι σε καρναβαλική παρέλαση λοιδόρησαν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τέτοια φαινόμενα μαρτυρούν πολιτιστική παρακμή και προβληματίζουν. Είναι ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλάξουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη την κιβωτό της Θείας Λατρείας μας και της ορθοδόξου πίστης μας, η οποία διέσωσε το γένος μας κατά το παρελθόν και αποτελεί την μόνη ασφαλή και βεβαία άγκυρα στους δύσκολους καιρούς που περνά ο τόπος μας. 

Διαβάστε ακόμα:

Ταινία προσβολή για την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Βουλευτές ζητούν την απόσυρση της προσβλητικής τουρκικής ταινίας για την Παναγία Σουμελά στο Πόντο