11 Ιούλιος 2014, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Πλήθος Ποντιακών συλλόγων στην συναυλία στην Παναγία Γουμερά. Βίντεο

  • Πλήθος Ποντιακών συλλόγων στην συναυλία στην Παναγία Γουμερά. Βίντεο

Ποντιακοί σύλλογοι της Μακεδονίας και της Θράκης συμμετείχαν για ακόμη μία χρονιά στην μεγάλη Ποντιακή συναυλία, στις 6 Ιουλίου 2014, στο προαύλιο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας Γουμερά στην Μακρυνίτσα Σερρών με γενικό τίτλο "Εις δόξαν εκείνης".

Η Μονή Βρίσκεται βόρεια και σε μικρή απόσταση από την Κοινότητα Μακρυνίτσας, στις νότιες υπώρειες του όρους Μπέλλες. Η επωνυμία της «Παναγία Γουμερά» αποτελεί ανάμνηση ομώνυμης μονής που υπήρχε σε περιοχή του Πόντου από το 10ο αι. Η μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου κτίστηκε το 1971 από τον εδρεύοντα στην Αθήνα σύλλογο «Παναγία Γουμερά», αποτελούμενο από πρόσφυγες του Πόντου και συγκεκριμένα από την περιοχή της «Παναγίας Γουμερά». Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου μνήμη της Γεννήσεως της Θεοτόκου, και στις 7 Ιουλίου της Αγίας Κυριακής.


Από το 2008, με πρωτοβουλία του Γιώργου Πουλαντσακλή και σε καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδίου, καθιερώθηκε μετά τον πανηγυρικό εσπερινό της Αγίας Κυριακής, να γίνεται ποντιακή συναυλία με τη συμμετοχή πολλών μουσικών, τραγουδιστών του ποντιακού τραγουδιού και συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων, ποντιακών πολιτιστικών συλλόγων.

Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό ακολούθησε η καθιερωμένη ποντιακή συναυλία, με τίτλο “Εις δόξαν Εκείνης” με τη συμμετοχή 12 μουσικών παραδοσιακών οργάνων, των τραγουδιστών Γιώτη Γαβριηλίδη και Μελίνα Χατζηκαμάνου, της 12μελούς μουσικής ομάδας νέων “Ορφέας” των Ακριτών του Πόντου από την Σταυρούπολη και 40 ποντιακών πολιτιστικών συλλόγων από την Μακεδονία και την Θράκη.