11 Ιούλιος 2014, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Παγκόσμια ελληνική επιτυχία στην Ρομποτική Χειρουργική μέσω του δρ. Κωνσταντινίδη

  • Παγκόσμια ελληνική επιτυχία στην Ρομποτική Χειρουργική μέσω του δρ. Κωνσταντινίδη

Παρουσίασε τη νέα μέθοδο σε συνέδριο ενδοσκοπικής χειρουργικής

Την πρώτη, διεθνώς, ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου μέσω μίας μόνο μικροτομής 2,5 εκατοστών, παρουσίασε ο διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κ. Κ. Κωνσταντινίδης στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES), που διεξήχθη πρόσφατα στο Παρίσι (25-28 Ιουνίου). Πρόκειται για μία νέα αναίμακτη μέθοδο, αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρου του εντέρου (κολεκτομή) και του επιπλόου (της μεμβράνης του περιτοναίου της κοιλιάς), μέσω μιας μικρής τομής μόλις 2,5 εκατοστών.

«Η αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα της χειρουργικής της κοιλιάς και κάνει εμάς τους χειρουργούς πιο προσεκτικούς αφού χειρουργούμε με μεγάλη μεγέθυνση και τρισδιάστατη εικόνα» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Να σημειωθεί ότι η κλασική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρου του εντέρου γίνεται με μία πολύ μεγάλη τομή στο μέσο της κοιλιάς. Και αυτό διότι ο χειρουργός θα πρέπει να μπορεί να κάνει πολλούς και λεπτούς χειρισμούς μέσα στην κοιλιακή χώρα, ώστε η εντερική λειτουργία μετά την επέμβαση να επανέλθει σύντομα. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της τομής ο πόνος μετά την επέμβαση είναι μεγάλος και η φυσική αποκατάσταση του ασθενούς καθυστερεί έως και μερικούς μήνες.

Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε τον περασμένο μήνα σε ασθενή ηλικίας 56 ετών, στον οποίο είχε ανεβρεθεί ύποπτη μάζα στο παχύ έντερο. Η επέμβαση ήταν αναίμακτη, η ανάρρωση ανώδυνη και ταχύτατη, και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο από την τέταρτη ημέρα της νοσηλείας του.

Πηγή: tovima.gr