10 Ιούλιος 2014, 13:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Eλληνική συμπαραγωγή μεταξύ των φιναλίστ για το Βραβείο LUX 2014

  • Eλληνική συμπαραγωγή μεταξύ των φιναλίστ για το Βραβείο LUX 2014

Δέκα ταινίες, 28 χώρες, ένα βραβείο κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καλύτερη ταινία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Η ταινία «Ξενία» του Πάνου Κούτρα (συμπαραγωγή Ελλάδας-Γαλλίας-Βελγίου) περιλαμβάνεται στις υποψήφιες ταινίες που ανακοινώθηκαν κατά το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας για το Βραβείο LUX 2014. Οι τρείς φιναλίστ θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου. Κάθε χρόνο το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο LUX, σε ταινίες που προωθούν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, τις αξίες και κοινωνικά θέματα που έχουν σημασία για την Ευρώπη.

Τι είναι το Βραβείο LUX

To Bραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007 κι αποτελεί μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας και την προβολή των δημιουργικών επιτευγμάτων της. Κάθε χρόνο, το βραβείο LUX προωθεί ταινίες οι οποίες πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα σχετικά με την υπόσταση της Ευρώπης και τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν θέματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα και πέρα από τα σύνορα τους.

Ποιοi είναι οι δέκα υποψήφιοι

Οι υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX 2014 είναι (με αλφαβητική σειρά):
•    Bandedefilles (Girlhood), της Céline Sciamma – Γαλλία
•    Class enemy (Razrednl Sovraznik), του Rok Biček - Σλοβενία
•    Hermosa juventud (Beautiful Youth), του Jaime Rosales – Ισπανία
•    Ida, του Pawel Pawlikowski – Πολωνία, Δανία
•    Le meraviglie (The Wonders), της Alice Rohrwacher - Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία
•    Macondo, της Sudabeh Mortezai – Αυστρία
•    Stations of the cross, του Dietrich Brüggemann - Γερμανία
•    Turist (Force majeure), του Ruben Östlund - Σουηδία, Γαλλία
•    White god, του Kornél Mundruczó - Ουγγαρία, Γερμανία, Σουηδία
•    Ξενία, του Πάνου Κούτρα - Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο

Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν από την ευρωβουλευτή Ντόρις Πακ (Χριστιανοδημοκράτες, Γερμανία) συντονίστρια του βραβείου LUX, την Όλγα Σεχνάλοβα (Σοσιαλιστές, Τσεχία) και από τον Κάρεν Όχ, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι και μέλος της επιτροπής του βραβείου LUX.

Ψηφοφορία και μέσω Facebook

Για πρώτη φορά φέτος το κοινό επέλεξε και αυτό την αγαπημένη του ταινία από το διαγωνισμό του 2013, ψηφίζοντας μέσα από το Facebook και την επίσημη ιστοσελίδα του βραβείου LUX. Το βραβείο κέρδισε η ταινία The Broken Circle Breakdown που είχε τιμηθεί πέρσι με το LUX.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr