10 Ιούλιος 2014, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Με λουκέτο απειλούνται τα σχολεία της ελληνικής κοινότητας στον Καναδά

  • Με λουκέτο απειλούνται τα σχολεία της ελληνικής κοινότητας στον Καναδά

Απο τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο δημοτικό σχολείο «Σωκράτης-Δημοσθένης» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ

Το υπουργείο Παιδείας, Αναψυχής και Αθλητισμού του Κεμπέκ αποφάσισε τη σταδιακή μείωση -μέχρι την πλήρη κατάργηση- της επιχορήγησης για τη μεταφορά των μαθητών προς και από το σχολείο «Σωκράτης-Δημοσθένης» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.
Η απόφαση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των ελληνόφωνων σχολείων κι έχει αναστατώσει την ελληνική κοινότητα.

Ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τα ιδιωτικά σχολεία του Κεμπέκ ότι ανάμεσα στις περικοπές που έχουν προγραμματισθεί περιλαμβάνονται και αυτές στις επιχορηγήσεις για τη μεταφορά των μαθητών, οι οποίες θα μειωθούν κατά 33% για το τρέχον σχολικό έτος, 66% για το 2015-16 και θα καταργηθούν οριστικά το 2016-17. Ήδη από το 2008 το σχολείο «Σωκράτης- Δημοσθένης» υφίσταται σταδιακή απώλεια των επιδοτήσεων, όπως συμβαίνει και στα γαλλόφωνα ιδιωτικά σχολεία του Κεμπέκ.

Αντιδράσεις της ομογένειας

«Η ανακοίνωση της διακοπής της επιχορήγησης μεταφοράς των μαθητών απειλεί την ίδια την επιβίωση των σχολείων μας καθώς η πλειονότητα των παιδιών χρησιμοποιούν τα σχολικά λεωφορεία. Η σημαντική αύξηση του κόστους που θα επιβαρύνει τους γονείς, θα τους οδηγήσει τελικά να επιλέξουν κάποιο δημόσιο σχολείο», επισημαίνει σε δελτίο τύπου η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και καλεί τους Έλληνες ομογενείς σε συσπείρωση για αγώνα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr