10 Ιούλιος 2014, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Επίσημη πρώτη του Χαρδούβελη με τη τρόικα

  • Επίσημη πρώτη του Χαρδούβελη με τη τρόικα

Προϋπολογισμός, προαπαιτούμενα μέτρα, ληξιπρόθεσμες οφειλές, «κόκκινα» δάνεια στην ατζέντα

Την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο πλαίσιο του νέου ελέγχου που πραγματοποιείται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις η παραμονή της τρόικας στην Αθήνα δε θα ξεπεράσει τις 10 ημέρες καθώς τα κρίσιμα ζητήματα μετατίθενται για το φθινόπωρο και την πέμπτη αναθεώρηση του μνημονίου.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης θα βρεθούν η πορεία του προϋπολογισμού και η εκτέλεση του δεύτερου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα που μένουν για τη δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά περισσότερα αφού το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να απαντήσει τι θα κάνει με τη νέα τρύπα άνω των 600 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις που δίνουν αναδρομικές αυξήσεις στους ενστόλους.

Πληροφορίες από τη μεριά των δανειστών αναφέρουν ότι η τρόικα θα αξιολογήσει επίσης τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων ενώ θα εστιάσει και στην ανάγκη μείωσης των τιμών. 
Καυτό θέμα στις συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί το πράσινο φως για ενιαία ρύθμιση με 48 έως 100 δόσεις.

Στο μέτωπο των εργασιακών, ανοιχτά μέτωπα παραμένουν η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας ενώ τα «κόκκινα» δάνεια θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ