10 Ιούλιος 2014, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Το δαχτυλίδι που διαβάζει, έλπίδα για τα άτομα με προβλήματα όρασης

  • Το δαχτυλίδι που διαβάζει, έλπίδα για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο MIT δημιούργησαν μια συσκευή που διαθέτει μικροσκοπική κάμερα, η οποία μέσα από ένα ειδικό λογισμικό, μπορεί να «διαβάζει» κείμενο ανάλογα με την κίνηση του δαχτύλου, να το επεξεργάζεται και να το μετατρέπει σε λόγο.

Η μικροσκοπική αυτή συσκευή λέγεται Finger Reader, μοιάζει με δαχτυλίδι, σκανάρει κείμενο και το διαβάζει σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να φορεθεί στον δείκτη του χεριού και όταν ο χρήστης την ακουμπάει σε ένα βιβλίο, ή άλλο κείμενο εκτυπωμένο, ή σε οθόνη υπολογιστή, έχει την δυνατότητα να «διαβάζει» τα κείμενα, έτσι ώστε ένα άτομο με προβλήματα όρασης να μπορεί να ακούσει αυτό που είναι γραμμένο.

Επίσης διαθέτει ειδικούς αισθητήρες δόνησης οι οποίοι προειδοποιούν τον χρήστη όταν τα δάχτυλά του ξεφεύγουν από το γραπτό κείμενο, για να τα επαναφέρει στη σωστή θέση. Η συσκευή αυτή δίνει νέες δυνατότητες σε άτομα με προβλήματα όρασης να διαβάζουν κείμενα που έως σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην γραφή Μπράιγ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες έτσι ώστε η συσκευή να κυκλοφορήσει στην αγορά ενώ ακόμα γίνονται δοκιμές έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργεί και με smartphones.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr