9 Ιούλιος 2014, 14:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Γκίκας Χαρδούβελης: Αποσύρονται σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα

  • Γκίκας Χαρδούβελης: Αποσύρονται σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα

Να μιλάμε περισσότερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και λιγότερο για τις εκλογές, προέτρεψε ο  υπουργός Οικονομικών

Ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, που θα εξαλείψει σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα, προανήγγειλε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Δίνοντας στίγμα των προθέσεών του ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε ότι αυτό, πρακτικά, σημαίνει ενίσχυση του φορολογικού μηχανισμού, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, εξορθολογισμό των ποινών αλλά και συστήματα επιβράβευσης των φορολογουμένων. Ο Γκίκας Χαρδούβελης επανέφερε στο προσκήνιο και την πρόταση για σύνδεση της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές.

«Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και στοχευμένες πολιτικές.

Από την ομιλία στο Economist δεν έλειψαν και οι αναφορές στις εκλογές. Ο Γκίκας Χαρδούβελης προέτρεψε να μιλάμε λιγότερο για τις κάλπες και περισσότερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αφού, κατά την εκτίμησή του, το πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται κοντά στο τέλος του. «Η κρίση θα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει», κατέληξε.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η αύξηση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, θέμα συζήτησης και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών. Επίσης, στοίχημα αποτελεί ο σωστός χειρισμός του ιδιωτικού χρέους, οι στοχευμένες παρεμβάσεις για το άνοιγμα των αγορών, η μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και οι πρωτοβουλίες για τη προσέλκυση νέων επενδύσεων.