7 Ιούλιος 2014, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:05

Κόκκινο νερό. Γνωρίστε τον επίγειο παράδεισο που ανέδειξαν οι Πόντιοι

  • Κόκκινο νερό. Γνωρίστε τον επίγειο παράδεισο που ανέδειξαν οι Πόντιοι

Το Κόκκινο Νερό είναι ένας επίγειος παράδεισος που ανακάλυψαν οι Πόντιοι πριν από τουλάχιστον είκοσι χρόνια και έκαναν εκεί τις διακοπές τους και την ιαματική τους θεραπεία. Φωτογραφίες θα δείτε στο τέλος του κειμένου.

Ο πανέμορφος οικισμός βρίκεται στους πρόποδες του Κισσάβου στα ανατολικά παράλια της Λάρισας, όπου οι Λαρισαίοι συνήθιζαν να κάνουν τις διακοπές τους.

Οι Πόντιοι ανακάλυψαν το υπέροχο αυτό μέρος πριν από είκοσι τουλάχιστον χρόνια και έκαναν εκεί τις καλοκαιρινές διακοπές τους, μιας που ο συνδυασμός βουνού, θάλασσας και ιαματικού νερού ήταν ό, τι καλύτερο.

Η περιοχή που είναι απείρου φυσικού κάλλους, παρέμενε άγνωστη για τους περισσότερους Έλληνες και ανεκμετάλλευτη. Οι Πόντιοι συνέβαλαν στην ανάδειξή της, αφού η μεγάλη ζήτηση που υπήρχε για καταλύματα, έδωσε ώθηση στην ανοικοδόμηση και την τουριστική αξιοποίησή της.

Τα καταλύματα τότε, ήταν λιγοστά και αρκετά παλιά, χωρίς να προσφέρουν ανέσεις. Οι Πόντιοι όμως αγνοί και απλοί στην πλειοψηφία τους δεν ήταν μαθημένοι σε πολυτέλειες κι έτσι περνούσαν όμορφα, παρεΐστικα αλλά και πολύ οικονομικά. Έτσι από στόμα σε στόμα η περιοχή άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα κάποιοι από αυτούς έστειναν πάγκους και πουλούσαν διάφορα ποντιακά προϊόντα.

Έτσι σιγά σιγά ο οικισμός άρχισε να γίνεται γνωστός σε όλη την Ελλάδα και η περιοχή αναβαθμίστηκε. Τα λίγα και παλιά ενοικιαζόμενα δωμάτια έδωσαν τη θέση τους σε νεόδμητα δωμάτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Οι ψαροταβέρνες, οι καφετέριες και τα beach bar κάνουν άνετη τη διαμονή.

Αξιοποιήθηκαν οι πηγές με το ιαματικό κόκκινο νερό, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί πλέον να κάνει υπέροχες διακοπές, αφού οι τουριστικές υποδομές είναι άριστες.

Κόκκινο νερό

Το όνομα "Κόκκινο Νερό" το πήρε από την πηγή που αναβλύζει στην περιοχή. Το νερό οφείλει το χρώμα του στα μεταλλικά άλατα και θεωρείται ιαματικό καθώς πίνεται επιτόπου και δεν εμφιαλώνεται.  

Ο οικισμός διασχίζεται από δυο ρεματιές με πυκνή βλάστηση, που έχει σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να διατηρείται αρκετά χαμηλά ακόμα και σε περιόδους καύσωνα.

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας κάνει τον οικισμό ιδανικό τόπο διακοπών. Καστανιές, καρυδιές και πλατάνια συνθέτουν το πανέμορφο σκηνικό. Κάνοντας ο επισκέπτης περιπάτους μπορεί να μαζέψει βατόμουρα, που αφθονούν στη γύρω περιοχή. 

Εκτός από τις δύο παραλίες του οικισμού με βότσαλο, υπάρχουν και οι παραλίες Πλατιά Αμμος και Τσιλιγιώργος στα δύο χιλ. Βόρεια, όπως και η Κουτσουπιά στα 2 χιλιόμετρα νότια του οικισμού με την υπέροχη αμμουδιά τους και τα πεντακάθαρα νερά.

Στην περιοχή όμως υπάρχουν πολλές μικρές και άγνωστες στο ευρύ κοινό παραλίες στις οποίες μπορεί να φθάσει κανείς με το αυτοκίνητο. Μικροί κολπίσκοι με βότσαλα και βραχοσπηλιές, όπου τα πλατάνια ακουμπούν κυριολεκτικά στη θάλασσα.

Οι λάτρεις του βουνού, με ορμητήριο το Κόκκινο Νερό, μπορούν να περπατήσουν στα μονοπάτια του Κισσάβου, να απολαύσουν το δάσος με τις βελανιδιές τις οξιές και τις καστανιές και να διασχίσουν το φαράγγι της Καλυψούς και να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά στους καταρράκτες.

Οι φωτογραφίες στο τέλος του κειμένου είναι από το kokkinonero.blogspot.gr

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.gr

Gallery