4 Ιούλιος 2014, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:05

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων! Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς

  • Απαγορευτικό απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων! Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για όλα τα πελάγη. Σύμφωνα με αυτό, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι 7 έως 8 μποφόρ.

Στο Κεντρικό Αιγαίο, οι άνεμοι θα έχουν την ίδια ένταση, όπως και στο Ικάριο, στην θάλασσα Σάμου, στην θάλασσα Ρόδου.

Επίσης άνεμοι 8 μποφόρ θα πνέουν στο ανατολικό Κρητικό, στο Καρπάθιο και στην θάλασσα Καστελορίζου.
Ο αέρας αναμένεται να "πέσει" από τις βραδινές ώρες, όπως συνήθως γίνεται με τα μελτέμια.

Για αύριο, οι άνεμοι θα εξακολουθούν να είναι θυελλώδεις σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως τις νησιωτικές ενώ η θερμοκρασία λόγω των βορείων ανέμων είναι αισθητά χαμηλότερη από τις προηγούμενες ημέρες.

Όσον αφορά στα δρομολόγια των πλοίων, έως αυτή την ώρα είχε γίνει γνωστό ότι δεν εκτελούνται τα δρομολόγια Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας.

Πού υπάρχει σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σημερα Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής και Νήσων,
Περιφέρεια Κρήτης,
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα),
Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου),
Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων,
Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας,
Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας,
Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.