4 Ιούλιος 2014, 11:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:05

Ένα «Αληθινόν Παραμύθ'» από τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

  • Ένα «Αληθινόν Παραμύθ'» από τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Ένα «Αληθινόν Παραμύθ'» από τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Τα παιδιά του Ένωσης Ποντίων Πιερίας, στις 21 Ιουνίου, με τη θεατρική τους απόπειρα στο έργο «Αληθινόν Παραμύθ'», έδωσαν ένα δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στην Ένωση. Απέδειξαν ότι, όταν υπάρχει βούληση και όραμα, μπορούμε να προσεγγίσουμε με επιτυχία το το σημαντικό θέμα της διδασκαλίας της Ιστορίας και της Διαλέκτου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δυστυχώς, η μικρή προσέλευση του κόσμου, στέρησε από αυτά τα παιδιά την ενθάρρυνση και επιβράβευση, που είναι απαραίτητα συστατικά για τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, τον ακούραστο σκηνοθέτη μας Γιώργο Σαββίδη και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Υπόθεση έργου:

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό που, ακολουθώντας τα αχνάρια του Ιάσωνα, ξεκινάει με τον αποικισμό του Πόντου από τους Ίωνες της Μιλήτου, και στη διαδρομή του ξετυλίγονται όλες οι ιστορικές φάσεις της πορείας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το έργο πραγματεύεται την εγκατάσταση, την εξάπλωση, τη δημιουργία, την άνθηση, τους διωγμούς, τις εξορίες, τη Γενοκτονία και την προσφυγιά, που είναι οι σταθμοί της λαμπρής αλλά και ταραχώδους πορείας αυτού του σημαντικού κομματιού του Ελληνισμού που αποκόπηκε βίαια από τον τόπο που πρόκοψε και μεγαλούργησε.

Η Συγγραφέας προσπαθεί, με έναν σφαιρικό και απλοϊκό τρόπο, να μεταφέρει, τόσο στα παιδιά που συμμετέχουν, όσο και στους θεατές, μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, με ταυτόχρονη προσέγγιση της Διαλέκτου.

Το θεατρικό αυτό κείμενο υπηρετεί απόλυτα τους στόχους του, που είναι η γνώση της Ιστορίας και η προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η Ποντιακή Διάλεκτος, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η διάσωση της διαλέκτου θα συμβάλει στην ενίσχυση της ίδιας της ελληνικής γλώσσας, γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, οι διάλεκτοι είναι οι παραπόταμοι που ενισχύουν το κύριο ποτάμι, τη βασική γλώσσα.

Ο Έφορος Θεάτρου Διαλέκτου
Μπάμπης Αργυρόπουλος