3 Ιούλιος 2014, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:05

Ο Σύλλογος Ποντίων Σύρου τίμησε τον Μάνο Χατζιδάκι με ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Σύρου τίμησε τον Μάνο Χατζιδάκι με ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα

Ο Σύλλογος Ποντίων Σύρου τίμησε τον Μάνο Χατζιδάκι με ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα

Με τη συναυλία - αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιουνίου στο αρχοντικό Τσιροπινά, ξεκίνησε το 4ο σεμινάριο λαογραφίας και ιστορίας του συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου. Η συναυλία συνδιοργανώθηκε με το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

Ο σύλλογος τίμησε τον κορυφαίο Ελληνα μουσικοσυνθέτη, ο οποίος γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1925. Η μητέρα του, το γένος Αρβανιτίδη καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Στις 15 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού.

Τη συναυλία άνοιξε η Ορχήστρα Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού με τραγούδια από τον κινηματογράφο. Ως γνωστόν η Ορχήστρα των Κυκλάδων δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη στα μέσα του 2010 από το Νίκο Κυπουργό και μια ομάδα μουσικών που ζουν στη Σύρο.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η λαική ορχήστρα με τους Απέργη Νίκο, Βέργου Ρένα, Θεοδωρόπουλο Ηλία, Μαραγκό Αντώνη, Καραπαναγιωτίδη Μίλτο, Πανταζή Αργυρώ και Ρούσσο Σιδερή οι οποίοι τραγούδησαν γνωστά λαικά τραγούδια του Χατζιδάκι. Και όχι μόνο. Στη συναυλία ακούστηκαν και τραγούδια του Βαμβακάρη και της Μπέλου αλλά και του Τσιτσάνη και Παπαιωάννου, έτσι όπως τα είχαν τραγουδήσει ο Βαμβακάρης και η Μπέλου κατά τη διάρκεια της διάλεξης που είχε δώσει ο Χατζιδάκις το 1949 για το ρεμπέτικο τραγούδι.

Τη συναυλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και ιστιοπλόοι, μέλη των πληρωμάτων της Regatta Cyclades 2014. Μετά τη συναυλία ακολούθησε η απονομή των κυπέλων στους νικητές. Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς φέτος εορτάζει τα 20 χρόνια του και ακολουθεί την ίδια διαδρομή όπως τότε (Σύρο-Μήλο-Σέριφο).

Η πρόεδρος του συλλόγου στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο 4ο σεμινάριο ιστορίας και λαογραφίας με τίτλο "Από τον Εύξεινο Πόντο ως τις Κυκλάδες" καθώς και στις παράλληλες εκδηλώσεις του που θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι το σεμινάριο συνεχίζεται την Πέμπτη 3/7 στις 19.00 με τα μαθήματα Κυκλαδίτικων χορών και χοροδιδάσκαλο τον κ. Ν. Σολάρι (Λύκειο Ελληνίδων Σύρου), ποντιακών χορών την Παρασκευή 4/7 την ίδια ώρα με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Ευφραιμίδη, ενώ το Σάββατο 5/7 στις 10.30 το πρωί με μαθήματα χορών της Θράκης και ταραντέλα (Κάτω Ιταλία) . Χοροδιδάσκαλος η κ. Γιάννα Χαμαλέλη (χορεύτρια του συγκροτήματος Encardia και δασκάλα παραδοσιακών χορών στο Εθνομουσικολογικό Ιδρυμα Πέτρου Ζήση (Χαλάνδρι).Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα κλείσει με γλέντι στο ουζερί ΝΗΣΙΩΤΙΣΣΑ (απέναντι από το λιμάνι) το Σάββατο 5/7 στις 21.00.


Τέλος η κ. Πανταζή ευχαρίστησε θερμά, εκ μέρους του συλλόγου, την Ορχήστρα Κυκλάδων και τον κ. Νίκο Κυπουργό καθώς και τους μουσικούς της λαικής ορχήστρας για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στη συναυλία, επισημαίνοντας ότι η Σύρος διαθέτει άξιους μουσικούς και προέτρεψε τους φορείς όπως αξιοποιήσουν το δυναμικό αυτό στις εκδηλώσεις τους.