13 Ιανουάριος 2021, 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2021, 23:51

Μουσικό ταξίδι στον Πόντο με τα «Λεφτοκάρυα» (video)

  • Μουσικό ταξίδι στον Πόντο με τα «Λεφτοκάρυα» (video)
    (Φωτ. αρχείου: Facebook / Λεφτοκάρυα-Leftokaria)

«Τα Λεφτοκάρυα» απόλαυσε το τηλεοπτικό κοινό της εβδομαδιαίας εκπομπής «Σύγχρονη παραδοσιακή μουσική», η οποία προβάλλεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ3. Στο επεισόδιο (5ο) της περασμένης Παρασκευής, εμφανίστηκε το καλλιτεχνικό σχήμα «Λεφτοκάρυα», το οποίο ταξίδεψε μουσικά τους τηλεθεατές στις αλησμόνητες πατρίδες.

Τα «Λεφτοκάρυα», που στην ποντιακή διάλεκτο είναι τα φουντούκια, δημιουργήθηκαν το 2017 γύρω από τον πυρήνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή ήταν η σύμπραξη σε μία πτυχιακή συναυλία, όπου εκεί συναντήθηκαν το μεράκι και η αγάπη για την ποντιακή μουσική μέσα από την κοινή αισθητική και διάθεση αναζήτησης των μελών του σχήματος.

Αποτελούνται από τους Νατάσα Τσακηρίδου στο τραγούδι, Γιάννη Τσανασίδη στην ποντιακή λύρα, Ιάκωβο Μωυσιάδη στο πολίτικο λαούτο και τον ταμπουρά. Έχουν παρουσιάσει θεματικές συναυλίες για τη μουσική του Πόντου στο πλαίσιο του πανεπιστημίου και σε φεστιβάλ, όπως «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα - Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου» το 2019, καθώς και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και ταβερνοχώρους. Ακόμη, έχουν ηχογραφήσει δύο μουσικές ενότητες στο δίσκο του Γιάννη Τσανασίδη «Εγώ εμ΄π’ εραγώδεσα» και μία ζωντανή εμφάνιση.

Έχοντας βιωματική σχέση και μελετώντας τη μουσική του Πόντου, επιλέγουν να παίζουν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από την αστείρευτη αυτή μουσική παράδοση του Εύξεινου Πόντου. Ανήκοντας στη νέα γενιά μουσικών, έχουν τα αυτιά και τους ορίζοντες ανοιχτούς προς όλα τα είδη της μουσικής και νέους πειραματισμούς, με στόχο μέσα από τον ήχο τους και από ένα προσωπικό φίλτρο να αποτυπώσουν με μια πιο φρέσκια και σύγχρονη ματιά τη μουσική αυτή.

Δείτε στη συνέχεια ολόκληρο το επεισόδιο: