13 Ιανουάριος 2021, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2021, 17:22

Ιταλία: Άρχισε η μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας εδώ και 30 χρόνια

  • Ιταλία: Άρχισε η μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας εδώ και 30 χρόνια
    (Φωτ.: EPA / Salvatore Monteverde)

Περίπου 350 κατηγορούμενους που θεωρούνται μέλη ή συνεργαζόμενοι με την Ντράνγκετα, τη μαφία της Καλαβρίας, 900 μάρτυρες και 400 δικηγόρους περιλαμβάνει η δίκη-σταθμός που ξεκίνησε σήμερα στη Λαμέτσια Τέρμε στη νότια Ιταλία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας που γίνεται στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, υπό την καθοδήγηση του διάσημου εισαγγελέα Νικόλα Γκρατέρι. Προεδρεύει η Τιτσιάνα Μάκρι.

Για τις ανάγκες της διαδικασίας χρησιμοποιείται μια ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη. Λόγω της πανδημίας πολλοί θα καταθέσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι περισσότεροι που θα καθίσουν στο εδώλιο συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2019 κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων σε Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία και Βουλγαρία. Οι βασικότερες κατηγορίες (που φτάνουν τις 400, κατά περίπτωση) είναι για διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς, δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας, ξέπλυμα χρήματος, τοκογλυφία, κλεπταποδοχή και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και τα ονόματα τοπικών αιρετών αξιωματούχων, δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών και επιχειρηματιών.

Η Καλαβρία είναι η πιο φτωχή ιταλική περιφέρεια και η Ντράνγκετα θεωρείται ότι ελέγχει τις «ροές» της κοκαΐνης σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχοντας διεισδύσει σε σχεδόν όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής. Ως αρχηγός δικάζεται ο Λουίτζι Μανκούζο, ο οποίος έχει ήδη περάσει σχεδόν 20 χρόνια στη φυλακή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν 58 μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι δέχθηκαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να αποκαλύψουν τα μυστικά της οργάνωσης που οικοδομήθηκε πάνω σε δεσμούς αίματος και τιμωρεί ανελέητα τους «μεταμελημένους».

Η Ντράνγκετα υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει 150 οικογένειες, τα μέλη των οποίων μαζί με τους συνεργάτες φτάνουν τα τουλάχιστον 6.000 άτομα. Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες επαφές σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε Νότια Αμερική και Νέα Υόρκη. Ο ετήσιος τζίρος της οργάνωσης ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ.