13 Ιανουάριος 2021, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2021, 16:34

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας υπό το βάρος σκανδάλου διαφθοράς

  • Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας υπό το βάρος σκανδάλου διαφθοράς
    Ο Γιούρι Ράτας (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Ο πρόεδρος της Εσθονίας ζήτησε σήμερα από τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, Κάγια Κάλλας, να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιούρι Ράτας, η οποία έγινε υπό το βάρος σκανδάλου που ταλανίζει το κόμμα του.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο BNS ανέφερε ότι το κόμμα του Ράτας φέρεται να εμπλέκεται σε ύποπτη χρηματοδότηση για ένα έργο ανάπτυξης ακινήτων στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της χώρας. Ο Ράτας αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε γνώση για την υπόθεση, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το BNS. Έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί μετά από συνεδρίαση του κόμματός του για να εξεταστούν οι κατηγορίες, η οποία ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, πρόσθεσε το BNS.

Λέγεται ότι οι εισαγγελικές Αρχές διερευνούν στοιχεία που εμπλέκουν το οικιστικό πρότζκετ με μια δωρεά έως και ενός εκατ. ευρώ στο Κεντρώο Κόμμα του Ράτας ενόψει των δημοτικών εκλογών, ανέφερε το ίδιο μέσο.

Ο Ράτας, πρωθυπουργός της Εσθονίας από το 2016, έχασε τις εκλογές του 2019, στις οποίες το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της Κάλλας αναδείχθηκε το πρώτο κόμμα. Ωστόσο, στη συνέχεια, ο Ράτας δεν άφησε τον νικητή να αναλάβει την εξουσία, σχηματίζοντας κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το συντηρητικό κόμμα Πατρίδα και το ΕΚΡΕ, που έδωσε στα τρία κόμματα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

  • Με πληροφορίες από Reuters.