13 Ιανουάριος 2021, 11:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2021, 11:05

Εκτελέστηκε η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ μετά από 68 χρόνια

  • Εκτελέστηκε η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ μετά από 68 χρόνια
    (Φωτ.: EPA / Wyandotte County Sheriff)

Με θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε νωρίς σήμερα το πρωί η Λάιζα Μοντγκόμερι, η πρώτη Αμερικανίδα που θανατοποινίτισσα που αφήνει την τελευταία της πνοή εδώ και 68 χρόνια, από το 1953 – αυτή θεωρείται από τα αμερικανικά ΜΜΕ άλλη μία «μαύρη» σελίδα της προεδρίας Τραμπ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας το πράσινο φως, απορρίπτοντας τις ύστατες προσφυγές των συνηγόρων υπεράσπισης και παρά τη διαφωνία των τριών προοδευτικών δικαστών του.

Η 52χρονη ήταν κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ-Οτ της Ιντιάνας. Το 2004 δολοφόνησε μια έγκυο στον όγδοο μήνα για να της κλέψει το έμβρυο.

Ανίκανη να αποκτήσει παιδί, η Λάιζα Μοντγκόμερι εντόπισε μέσω διαδικτύου το θύμα της, μια 23χρονη εκτροφέα σκύλων. Την προσέγγισε με την πρόφαση ότι ήθελε να αγοράσει ένα τεριέ και την επισκέφθηκε στο σπίτι της στο Μιζούρι. Αφού τη στραγγάλισε, έκανε τομή στην κοιλιά της. Το βρέφος τελικά επέζησε. Καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2007.

Δικαστικό Θρίλερ με ανατροπές αποφάσεων
Το βράδυ της Δευτέρας ομοσπονδιακός δικαστής Πάτρικ Χάνλον έδωσε εντολή να αναβληθεί για δεύτερη φορά η εκτέλεση (η πρώτη ήταν λόγω της Covid-19), ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της ψυχικής υγείας της Λάιζας Μοντγκόμερι.

Οι συνήγοροί της, που δεν αρνήθηκαν τη σοβαρότητα του εγκλήματός της, μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζαν ότι έπρεπε να της δοθεί χάρη εξαιτίας των σοβαρών ψυχικών της διαταραχών, απόρροια των ομαδικών βιασμών και της βίας που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία.

Αν και ο δικαστής στην απόφασή του τόνιζε ότι παρουσιάστηκαν πολλές αποδείξεις για το ότι η 52χρονη ήταν τόσο «απομακρυσμένη από την πραγματικότητα» που δεν μπορούσε να αντιληφθεί γιατί η κυβέρνηση θέλει να την εκτελέσει, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ανώτατη δικαστική Αρχή των ΗΠΑ, στην οποία είχαν κατατεθεί άλλες δύο προσφυγές, έκρινε όλες τις φορές υπέρ των δικηγόρων της κυβέρνησης.

Ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, όπως και οι πιο συντηρητικοί μεταξύ των ψηφοφόρων του, ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε το αίτημα για επιείκεια που απηύθυναν οι συνήγοροι της Λάιζας Μοντγκόμερι.