13 Ιανουάριος 2021, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2021, 09:38

Η κακοκαιρία έπληξε τη βόρεια Ελλάδα: Συναγερμός για τον Γαλλικό, βούλιαξε η Ροδόπη

  • Η κακοκαιρία έπληξε τη βόρεια Ελλάδα: Συναγερμός για τον Γαλλικό, βούλιαξε η Ροδόπη
    (Φωτ.: fonirodopis.gr)

Σημαντικές ζημιές, ιδίως στις καλλιέργειες, προκάλεσε η κακοκαιρία στη βόρεια Ελλάδα, με το Δήμο Δέλτα της Θεσσαλονίκης να τίθεται σε συναγερμό λόγω της υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού.

Ο μεγάλος όγκος νερού, που προήλθε από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη των υδάτων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας έκλεισε η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο, τοποθετήθηκαν οδοφράγματα και απομακρύνθηκαν φερτά υλικά.

Δρόμοι και χωράφια πλημμύρισαν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας υπήρξαν και από την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο.

Παρόμοια εικόνα και στη Ροδόπη, όπου τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στα χωριά Τσιφλίκιο, Λύκειο και Αμάραντα, ενώ χρειάστηκε να εκκενωθεί και το Λοφάριο. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος είπε ότι έπεσαν από 6,6 έως 8,6 εκ. βροχής.

Ο κάμπος της Ροδόπης έχει κυριολεκτικά βουλιάξει, με τους αγρότες να κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή από την υπερχείλιση των ποταμών, το ορμητικό κατέβασμα των χειμάρρων, το σπάσιμο των αποστραγγιστικών καναλιών και την υποχώρηση των αντιπλημμυρικών έργων.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες στις Σέρρες, καθώς υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Στρυμόνα εντός του βουλγαρικού εδάφους.